header

Rasvaton maito ja rypsiöljy hyviä valintoja terveyden kannalta

Suomalainen pari vuosikymmentä jatkunut Strip baby -tutkimus on näyttänyt, että rasvatonta maitoa, margariinia ja rypsiöljyä suosimalla lapsista kasvaa terveempiä aikuisia.

Aiheesta kirjoittaa laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Reijo Laatikainen.

Reijo Laatikaisen laajassa tutkimuskatsauksessa Pronutritionist-sivustolla vertaillaan maitorasvan terveysvaikutuksia.

Laatikainen kertoo, että Suomessa aloitettiin vuonna 1992 kansainvälistä mainetta laajasti niittänyt ja ainutlaatuinen Strip baby -tutkimus. Tutkimuksessa satunnaistettiin 1 062 seitsemän kuukauden ikäistä lasta verrokkiryhmään ja interventioryhmään. Interventioryhmän lapsien vanhempia ohjeistettiin käyttämään rasvatonta maitoa, margariinia, rypsiöljyä ja tutkimuksen edetessä myöhemmin myös muita ravitsemussuositusten mukaisia terveyttä edistäviä ruokia. Kontrolliryhmän lasten vanhempia käskettiin käyttämään rasvaisempaa kevytmaitoa (ei sentään täysmaitoa), ja he saivat vapaammin valita levitteensä leivälle ja rasvansa ruokiin. Kontrolliryhmää ei ”pakotettu” voin käyttöön, ainoastaan rasvaisemmalle maidolle.

Tutkimus on ollut käynnissä yli 20-vuotta, ja siitä saadut tulokset verisuoniterveyden kannalta ovat vakuuttavia. Rasvatonta maitoa juomaan satunnaistetut lapset lihoivat vähemmän kuin kevytmaidolle satunnaistetut. Vaikutus oli selvä vain tytöillä.

Metabolisen oireyhtymän riski oli rasvatonta maitoa juovilla 41 % pienempi, kun lapset olivat ehtineet 15 - 20 vuoden ikään.

Rasvatonta maitoa juovilla lapsilla oli alhaisempi veren LDL- ja kokonaiskolesteroli jo vauvaiässä ja vielä aikuisuuden kynnyksellä.

Rasvatonta maitoa juovilla oli alhaisempi verenpaine aikuisuuden kynnyksellä.

Rasvatonta maitoa juovilla oli parempi insuliiniherkkyys (hyvä asia diabeteksen ehkäisyä ajatellen).

Edelleen rasvatonta maitoa juoneilla pojilla (vaan ei tytöillä) oli alhaisempi apolipoproteiinia B-pitoisuus ja suurempi LDL-partikkelikoko. Apolipoproteiini B on LDL-kolesterolia tarkempi sepelvaltimotaudin riskitekijä.

Nämä kaikki muutokset ovat terveyttä laajasti edistäviä, kyse ei siis ollut ”vain kolesterolista”, eikä kasvussa tai ravintoaineiden saannissa, eikä myöskään neurologisessa kehityksessä havaittu mitään puutteita rasvatonta maitoa juovilla ja margariinia syövillä.

Strip baby -tutkimuksessa saadut tulokset ovat todennäköisesti yhdistelmä rasvattoman maidon, margariinin, rypsiöljyn käytön ja muiden mahdollisten hyvien ravitsemussuositusten mukaisten valintojen yhteispeliä, eikä vain rasvattoman maidon aikaansaannosta yksistään.

Laatikainen kertoo myös laajasta satunnaistettujen tutkimuksien meta-analyysistä, jonka mukaan yleinen rasvan vaihtokauppa tyydyttyneestä rasvasta (maidon tai maaeläimen rasvasta) tyydyttymättömään (kasviöljyt tai pähkinät jne.) on eduksi sokeriaineenvaihdunnalle.

Jo vuosikymmeniä sitten tehdyt kolesteroli-rasvan vaihtokauppatutkimukset kertovat, että kun täysmaito ja voi vaihdetaan rasvattomaan maitoon ja margariiniin tai kasviöljyyn niin kokonais- ja LDL-kolesteroli tippuu. 395 syöttötutkimuksen meta-analyysi osoittaa, että LDL-kolesteroli tippuu vaihtokaupan seurauksena. Tosin, näissä tutkimuksissa on usein ollut kysymys laajoista kokonaisruokavaliota koskevista rasvamuutoksista, voin ja maitorasvan lisäksi lihan rasvaa on pyritty vaihtamaan tyydyttymättömään rasvaan.

Kun rasvaisia maitotaloustuotteita korvataan ruokavaliossa kasvikunnan rasvoilla (tai täysjyväviljoilla), silloin vähenee sekä sepelvaltimotaudin että aivohalvauksen vaara. Tällainen vaihtokauppa tapahtuu esimerkiksi, kun vaihdetaan päivittäinen täysmaito rasvattomaan ja lisätään samalla vaikkapa pähkinöihin tai rypsiöljyn käyttöä.

Laatikainen toteaa, että maidon rasvapitoisuuteen liittyvä tutkimustieto on varsin moninaista ja melko vaikeasti tulkittavaa. Kovin mustavalkoisia johtopäätöksiä ei voi tästäkään asiasta vetää, mutta vaakakuppi kallistuu vähärasvaisten maitotaloustuotteiden eduksi. ”Siksi suositan edelleen vähärasvaisia maitotaloustuotteita ja rasvatonta maitoa pääasialliseksi maitovalinnaksi”, Laatikainen sanoo.

”Kaikkinensa pelkällä maidon rasvapitoisuudella ei ole vaikuttasi olevan aivan ratkaisevaa vaikutusta terveydelle. Näinhän se on monessa muussakin ravintotekijää koskevassa asiassa, kokonaisuuden pilkkominen hyvin pieniin palasiin monimutkaistaa tulkintaa tai tekee siitä lähes mahdotonta. En esimerkiksi usko, että näkisimme saksanpähkinän ja maapähkinän terveysvaikutuksissa ratkaisevaa eroa, vaikka rasvan laadussa ja määrässä on eroa. Terveellinen syöminen on ainakin 10 - 19 osatekijän summa, josta on lähes mahdotonta erotella yhden tekijän (maitotaloustuotteiden) osatekijän (rasvapitoisuuden) merkitystä vakuuttavaan tieteeseen perustuen.”

”Terveyshyötyä tulee eniten, kun maitorasvan määrä vähenee ja samalla kasviöljyistä, siemenistä, pähkinöistä ja kalasta peräisin olevan rasva korvaa poistunutta maitorasvaa. Erityisesti suomalainen parisen vuosikymmentä jatkunut Strip baby -tutkimus on näyttänyt, että rasvatonta maitoa, margariinia ja rypsiöljyä suosimalla lapsista kasvaa terveempiä aikuisia. Näillä linjoilla suosittaisin tämänkin analyysini pohjalta jatkamaan.”

Lue artikkeli kokonaisuudessaan:
https://www.pronutritionist.net/2017/12/rasvaton-maito-taysmaito-ja-maitotaloustuotteet-maitorasvan-terveysvaikutusten-vertailua/

Pin It

Hengähdystauko

kategoriassa Blogi

Treenatessa ulkona tuntuu ihan syyskuulta, mutta vilkaisemalla kalenteriin siellä lukeekin joulukuu. Pari talvea sitten oli…

Kauneutta kylmäpuristetusta öljystä ja kahvinpuruista!

kategoriassa Ajankohtaista

Luonnonmukaiset, edulliset ja ekologiset keinot kauneudenhoitoon kiinnostavat monia. Keittiön kaapeista löytyy paljon edullisia aineksia, joista…

Rosmariiniöljyssä paistettua kuhaa ja pinaattimuhennosta

kategoriassa Blogi

Lomalla moni kalastaa mielellään – tai hakee tuoretta kalaa torilta, ja kasvimaa alkaa tuottaa satoa.…