header

Itä-Suomen yliopiston tutkimus: Korkea omega-6-pitoisuus voi suojata ennenaikaiselta kuolemalta

pahkinatKorkeat veren linolihappopitoisuudet näyttävät vähentävän riskiä ennenaikaiseen kuolemaan, ilmenee Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksesta raportoi Savon Sanomat.

Linolihappo on yleisin monityydyttämätön omega-6-rasvahappo, ja sen pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa todettiin, että kun tutkittavat jaettiin viiteen ryhmään seerumin linolihappopitoisuuden perusteella, ylimmällä viidenneksellä oli 43 prosenttia pienempi ennenaikaisen kuoleman riski verrattuna alimpaan viidennekseen.

Tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 määritettiin seerumin rasvahappojen pitoisuudet lähes 2 500:lta 42–60 -vuotiaalta mieheltä. Tutkittavia seurattiin keskimäärin 22 vuoden ajan. Tänä aikana runsaat 1 100 kuoli sairauksista johtuviin syihin.

Kun kuolemansyitä tarkasteltiin tarkemmin, vastaava riskiä vähentävä yhteys havaittiin myös sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen ja kuolemiin, jotka eivät johtuneet sydän- ja verisuonisairauksista tai syövistä.

Monityydyttymättömien omega-6-sarjan rasvahappojen tiedetään jo ennestään vaikuttavan edullisesti esimerkiksi veren kolesterolipitoisuuteen.

Rypsiöljyssä on monityydyttymättömiä rasvahappoja, omega-6:sta ja omega-3:sta, terveyden kannalta ihanteellisessa suhteessa 2:1.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Lue Savon Sanomien artikkeli kokonaisuudessaan:
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/It%C3%A4-Suomen-yliopiston-tutkimus-Korkea-omega-6-pitoisuus-voi-suojata-ennenaikaiselta-kuolemalta/1124939

Pin It

Mausteinen kala-äyriäiskeitto on pyhäruokaa

kategoriassa Blogi

Kun ystäviä on tulossa kylään, keitto on helppo ratkaisu. Keitto muhii hellalla itsekseen, ja sen…

Kovan rasvan käyttö huolestuttaa asiantuntijoita – tilalle rypsiöljyä

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalaislapset saavat liikaa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa ruokavaliostaan. Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kova rasva onkin suurempi riski…

Pohjoismainen ruokavalio auttaa välttämään aivoinfarktin

kategoriassa Ajankohtaista

Tutkimuksessa pohjoismaisen ruokavalion keskeisiksi piirteiksi määriteltiin kala, kaurapuuro, ruisleipä, juurekset, kaali sekä omenat ja päärynät.…