header

Itä-Suomen yliopiston tutkimus: Korkea omega-6-pitoisuus voi suojata ennenaikaiselta kuolemalta

pahkinatKorkeat veren linolihappopitoisuudet näyttävät vähentävän riskiä ennenaikaiseen kuolemaan, ilmenee Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimuksesta raportoi Savon Sanomat.

Linolihappo on yleisin monityydyttämätön omega-6-rasvahappo, ja sen pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksessa todettiin, että kun tutkittavat jaettiin viiteen ryhmään seerumin linolihappopitoisuuden perusteella, ylimmällä viidenneksellä oli 43 prosenttia pienempi ennenaikaisen kuoleman riski verrattuna alimpaan viidennekseen.

Tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 määritettiin seerumin rasvahappojen pitoisuudet lähes 2 500:lta 42–60 -vuotiaalta mieheltä. Tutkittavia seurattiin keskimäärin 22 vuoden ajan. Tänä aikana runsaat 1 100 kuoli sairauksista johtuviin syihin.

Kun kuolemansyitä tarkasteltiin tarkemmin, vastaava riskiä vähentävä yhteys havaittiin myös sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen ja kuolemiin, jotka eivät johtuneet sydän- ja verisuonisairauksista tai syövistä.

Monityydyttymättömien omega-6-sarjan rasvahappojen tiedetään jo ennestään vaikuttavan edullisesti esimerkiksi veren kolesterolipitoisuuteen.

Rypsiöljyssä on monityydyttymättömiä rasvahappoja, omega-6:sta ja omega-3:sta, terveyden kannalta ihanteellisessa suhteessa 2:1.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Lue Savon Sanomien artikkeli kokonaisuudessaan:
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/It%C3%A4-Suomen-yliopiston-tutkimus-Korkea-omega-6-pitoisuus-voi-suojata-ennenaikaiselta-kuolemalta/1124939

Pin It

Kotitalousopettajan resepti hyvään elämään: Herkullista ruokaa, liikuntaa ja iloista mieltä

kategoriassa Ajankohtaista

"En usko pikadieetteihin tai muodikkaisiin rajoitettuihin ruokavalioihin. Noudatan suomalaisia ravitsemussuosituksia ja kohtuullisuutta kaikessa sekä liikun…

Rasvat puhututtavat ihmisiä edelleen

kategoriassa Ajankohtaista

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen vastaanotolla rasvat puhututtavat ihmisiä edelleen. "Luulisi, että ihmiset tietävät kovan ja pehmeän…

Pekoniin käärityt parsat hollandaise-kastikkeella

kategoriassa Blogi

Sen jälkeen kun ensimmäisen kerran valmistin parsat uunissa, en ole enää tehnyt niitä keittämällä. Niin…