header

Laadukkaita klassikkoreseptejä herkullisten tarinoiden kera

Rantanen klassikkoruokiaRuokatoimittaja, kotitalousopettaja Tiina Rantasen Klassikkoruokia-kirjassa (Otava 2018) on yli 50 takuuvarmaa ruokaohjetta juomasuosituksineen. Kaikkiin resepteihin liittyy myös kiinnostavaa kulttuurihistoriaa.

Kirjasta selviää, kuka oli Jansson, joka lankesi kiusaukseen. Kirjassa kerrotaan, mikä oli kaneliässien salainen viesti sekä millä Lady Macbeth tainnutti vanginvartijat. Käy ilmi myös, miksi Mannerheim vei vorshcmack-reseptinsä Savoy-ravintolaan.

Esipuheessa kerrotaan, että klassikko on teos tai asia, joka ei unohdu. Se kestää aikaa, tuntuu ajankohtaiselta ja tärkeältä eri aikoina ja eri paikoissa. Tämä määritelmä on pätevä myös ruoasta puhuttaessa. Klassikkoruoalla on pitkä, jopa vuosisatojen mittainen historia. Monen reseptin takaa löytyy henkilö tai hauska anekdootti, joita kirjassa kerrotaan. Ruoka on tärkeä osa kulttuurihistoriaa.

”Klassikkoruokien reseptejä laatiessani olen pyrkinyt olemaan uskollinen alkuperäiselle ohjeelle, mutta olen lempeästi muokannut ne 2010-luvun kotikeittiöihin sopiviksi”, kirjan tekijä kertoo.

Myös kirjan tyylikkäät ruokakuvat ovat Tiina Rantasen ottamat.

Wieninleike
4 viipaletta (à 150 g) vasikan sisäpaistia tai porsaan ulkofileetä
suolaa, pippuria
Leivitykseen
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoja
Paistamiseen
voita ja kasviöljyä
Lisäksi
sitruunalohkoja tai -viipaleita
anjovisfileitä
kaprismarjoja

Pane 1 ½ cm:n paksuinen lihaviipale pakastepussiin tai kahden elintarvikemuovin väliin. Nuiji pihvit hellästi noin puolen sentin paksuisiksi, ohuiksi pihveiksi.

Leikkeestä pitäisi nuijittuna tulla kooltaan noin kolminkertainen. Mausta liha suolalla ja pippurilla.

Pyöräytä vehnäjauhoissa, kasta kevyesti vatkatussa munassa ja lopuksi pyöräytä leike korppujauhoissa. Anna leikkeiden kuivahtaa vartin verran ennen paistamista, jotta panerointi kiinnittyy lihaan.

Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja ruokalusikallinen voita. Kun öljyn pinta väreilee ja rasva hieman ruskistuu, on pannu tarpeeksi kuuma.

Paista leikkeet molemmin puolin, noin pari minuuttia kummaltakin puolelta. Tarjoa heti joko pelkän sitruunalohkon kanssa tai koristele leike sitruunaviipaleella, anjoviksella ja kapriksella.

Resepti: Tiina Rantanen, Klassikkoruokia-keittokirja

Pin It

Ravitsemussuositusten tavoitteena pitkäaikaissairauksien ehkäisy

kategoriassa Ajankohtaista

"Keskustelu valuu kuin vesi hanhen selästä", ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo. "Ne, jotka uskovat vahvasti,…

Ulkona tuoksuu kevät

kategoriassa Blogi

Lumet sulaa huimaa vauhtia ja kesä tekee tuloaan. Jälleen kerran kausi meni todella nopeasti, mutta…

Cookies-pikkuleivät Ameriikan malliin

kategoriassa Blogi

Kuppikakkujen ohella toinen USA:n lahja maailmalle on tietysti cookies-pikkuleivät. Olin vaihto-oppilaana Ohiossa, Conneaut-nimisessä pikkukaupungissa 18-vuotiaana,…