header

Tiedeuutinen - suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

RUOKAILU aktivoi aineenvaihduntaa edistävää ruskeaa rasvaa, totesivat Turun yliopiston tutkijat.

”On ehkä tavallaan erikoista, että ruokailu sinänsä aktivoi ruskeaa rasvaa. Kysymys on kuitenkin tasapainoilusta ruuan saannin ja kulutuksen välillä”, sanoo Turun yliopiston professori Pirjo Nuutila.

RUSKEA rasva löydettiin vasta kymmenisen vuotta sitten. Solisluiden alla sijaitsevan rasvan toiminnan huomattiin kiihtyvän kylmässä ja edistävän aineenvaihduntaa. Nyt tutkijat eri puolilla maailmaa pyrkivät kiihkeästi selvittämään ruskean rasvan toimintaa, sillä siitä toivotaan apua maailmanlaajuisen lihavuusepidemian, diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän hoitoon.

Nuutilan tutkimusryhmä löysi uutta tietoa siitä, miten suolistohormonit vaikuttavat aivoihin. Se havaitsi, että vatsan, aivojen ja ruskean rasvan välillä on kolmivaiheinen viestiketju.

”Se voi olla yksi selitys, miksi ruskea rasva on aineenvaihdunnalle hyödyllistä”, Nuutila toteaa.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell-lehdessä.

RUOKAILUN yhteydessä suolisto erittää sekretiini-nimistä hormonia. Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että sekretiinin eritystä lisäävät muun muassa rasvaiset ruuat ja kurkuma sekä muut aasialaisille ruuille tyypilliset mausteet.

Münchenin teknillisen korkeakoulun tutkijat olivat myös osoittaneet, että sekretiiniä saaneet hiiret söivät vähemmän kuin muut. Rasvan tuottama lämpö viestitti hiirien aivoille kylläisyyden tunteesta.

Saksalaistutkijat ottivat pari vuotta sitten yhteyttä Turun yliopistoon ja ehdottivat suomalaisille yhteistyötä. Väitöstutkija Sanna Laurila ryhtyikin puolestaan selvittämään, aktivoiko sekretiini myös ihmisen ruskeaa rasvaa.

LAURILA käytti herkkää PET-kuvantamista, jolla voidaan mitata kudosten aineenvaihduntaa.

Laurilan kohderyhmään kuului 15 miestä, jotka olivat iältään 18–65 -vuotiaita. Jokainen tutkittiin kahdesti. Toisella kerralla heille annettiin suonensisäisesti sekretiiniä ja toisella lumelääkettä. PET-kuvista Laurila havaitsi, että sekretiiniä saaneiden miesten ruskean rasvan sokerinkäyttö oli lisääntynyt.

”Tulos osoittaa uuden yhteyden ruokahalun ja ruskean rasvan välillä. Tulevaisuudessa voimme selvittää, onko joillain muillakin suolistohormoneilla samanlaista vaikutusta ihmisen ruskeaan rasvaan”, Laurila sanoo.

Sekretiinin eritystä lisää rasvainen ruoka. Ruokavalion rasvaksi kannattaa pääosin valita hyvä, pehmeä rasva, kuten rypsiöljy.

Aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat. Lue uutinen kokonaisuudessaan:
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005904635.html?fbclid=IwAR00Hof0UlHruPkniG9Em4oA2eQhfcOhCjGNN12isgl6GWCyCSVg7zy9aPg

Pin It

Kotitaloudessa opitaan arjen taitoja

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitaloustunneilla on havaittavissa nykyisin kahtiajakoa: nuoret joko hallitsevat hyvin ruuanlaiton perusasiat, tai ovat täysin ummikkoja.…

Punajuuririsotto - jouluruokaa uudella tavalla!

kategoriassa Blogi

Punajuuri on perinteinen joulun juures, mutta siitä saa myös herkullista risottoa. Vuohenjuustolla maustettu punajuuririsotto sopii…

Virgino on Janakkalan vuoden yritys 2012

kategoriassa Ajankohtaista

Janakkalan kunnanhallitus on valinnut Kankaisten Öljykasvit Oy:n vuoden yritykseksi. Hämäläisten viljelijöiden vuonna 1994 perustama yritys,…