header

Tiedeuutinen - suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

RUOKAILU aktivoi aineenvaihduntaa edistävää ruskeaa rasvaa, totesivat Turun yliopiston tutkijat.

”On ehkä tavallaan erikoista, että ruokailu sinänsä aktivoi ruskeaa rasvaa. Kysymys on kuitenkin tasapainoilusta ruuan saannin ja kulutuksen välillä”, sanoo Turun yliopiston professori Pirjo Nuutila.

RUSKEA rasva löydettiin vasta kymmenisen vuotta sitten. Solisluiden alla sijaitsevan rasvan toiminnan huomattiin kiihtyvän kylmässä ja edistävän aineenvaihduntaa. Nyt tutkijat eri puolilla maailmaa pyrkivät kiihkeästi selvittämään ruskean rasvan toimintaa, sillä siitä toivotaan apua maailmanlaajuisen lihavuusepidemian, diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän hoitoon.

Nuutilan tutkimusryhmä löysi uutta tietoa siitä, miten suolistohormonit vaikuttavat aivoihin. Se havaitsi, että vatsan, aivojen ja ruskean rasvan välillä on kolmivaiheinen viestiketju.

”Se voi olla yksi selitys, miksi ruskea rasva on aineenvaihdunnalle hyödyllistä”, Nuutila toteaa.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Cell-lehdessä.

RUOKAILUN yhteydessä suolisto erittää sekretiini-nimistä hormonia. Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että sekretiinin eritystä lisäävät muun muassa rasvaiset ruuat ja kurkuma sekä muut aasialaisille ruuille tyypilliset mausteet.

Münchenin teknillisen korkeakoulun tutkijat olivat myös osoittaneet, että sekretiiniä saaneet hiiret söivät vähemmän kuin muut. Rasvan tuottama lämpö viestitti hiirien aivoille kylläisyyden tunteesta.

Saksalaistutkijat ottivat pari vuotta sitten yhteyttä Turun yliopistoon ja ehdottivat suomalaisille yhteistyötä. Väitöstutkija Sanna Laurila ryhtyikin puolestaan selvittämään, aktivoiko sekretiini myös ihmisen ruskeaa rasvaa.

LAURILA käytti herkkää PET-kuvantamista, jolla voidaan mitata kudosten aineenvaihduntaa.

Laurilan kohderyhmään kuului 15 miestä, jotka olivat iältään 18–65 -vuotiaita. Jokainen tutkittiin kahdesti. Toisella kerralla heille annettiin suonensisäisesti sekretiiniä ja toisella lumelääkettä. PET-kuvista Laurila havaitsi, että sekretiiniä saaneiden miesten ruskean rasvan sokerinkäyttö oli lisääntynyt.

”Tulos osoittaa uuden yhteyden ruokahalun ja ruskean rasvan välillä. Tulevaisuudessa voimme selvittää, onko joillain muillakin suolistohormoneilla samanlaista vaikutusta ihmisen ruskeaan rasvaan”, Laurila sanoo.

Sekretiinin eritystä lisää rasvainen ruoka. Ruokavalion rasvaksi kannattaa pääosin valita hyvä, pehmeä rasva, kuten rypsiöljy.

Aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat. Lue uutinen kokonaisuudessaan:
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005904635.html?fbclid=IwAR00Hof0UlHruPkniG9Em4oA2eQhfcOhCjGNN12isgl6GWCyCSVg7zy9aPg

Pin It

Huippukeittiömestarin ohjeet: Virginoa juuresten, sienten ja grillatun lihan kera

kategoriassa Ajankohtaista

Ruokalähettilään tehtävät ovat vieneet huippukokki Kim Palhusia maasta toiseen. "Olen ollut suomalaista ruokaa promoamassa Yhdysvalloissa,…

Chili-suklaakuppikakut

kategoriassa Blogi

Lomalla on aikaa leipoa vaikka yhdessä lasten kanssa. Oma 11-vuotias poikani rakastaa chiliä, ja Virginon…

Rommi-rusinakakku valmistuu helposti kesän juhliin

kategoriassa Blogi

Rommi-rusina on suosikkini jäätelöistä, ja samat ainekset sopivat erinomaisesti kakkuun. Kaakaojauhe ja fariinisokeri tuovat lisää…