header

Kestävä ja terveellinen ruokavalio pohjautuu paikalliseen ruokakulttuuriin ja ruuan arvostamiseen

Tutkijat Kaisa Karttunen ja Heli Kuusipalo ottavat ravitsemukseen kantaa Maaseudun tulevaisuuden kirjoituksessaan.

Oikein koostetun Pohjoismaisen ruokavalion on todettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä ja kehon matala-asteista tulehdusta.

Pohjoismainen ruokavalio sisältää runsaasti marjoja, kausihedelmiä sekä kaali-, juuri- ja palkokasveja, tuoreita yrttejä, perunaa, sieniä, täysjyväviljaa, kohtuullisesti rypsiöljyä, vähärasvaisia maitotuotteita, paikallista kalaa ja riistaa sekä kanaa.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO ja Maailman terveysjärjestö WHO julkaisivat äskettäin periaatteita, joita soveltaen kuhunkin maahan voidaan rakentaa nykyistä kestävämpi ja terveellisempi ruokavalio.

Kestävä ja terveellinen ruokavalio perustuu ruokaryhmien tasapainoon ja jalostamattomiin tai terveellisesti jalostettuihin raaka-aineisiin. Se sisältää täysjyväviljaa, palkokasveja, pähkinöitä ja runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, kohtuullisen määrän munia, maitoa, kanaa ja kalaa ja pieniä määriä punaista lihaa. Terveellisessä ruokavaliossa on vain niukasti kovaa rasvaa, lisättyä sokeria ja suolaa, joita usein on pitkälle jalostetuissa elintarvikkeissa. Pääasiallisena juomana on turvallinen ja puhdas vesi.

Ympäristöperiaatteiden mukaan kestävä ruokavalio pitää kasvihuonekaasupäästöt, maan ja veden sekä typen ja fosforin käytön sovituissa rajoissa. Se pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta. Samoin se minimoi antibioottien ja hormonien käytön ruuantuotannossa. Lisäksi kestävyyteen kuuluu ruokahävikin vähentäminen.

Kestävällä ja terveellisellä ruokavaliolla on myös sosiokulttuurisia periaatteita. Se esimerkiksi pohjautuu paikalliseen ruokakulttuuriin ja elintapoihin sekä ruuan arvostamiseen.

YK-raportissa mainitaan Pohjoismainen tai Itämeren ruokavalio. Oikein koostetun Pohjoismaisen ruokavalion on todettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä ja kehon matala-asteista tulehdusta. Näin osoittivat professori Matti Uusituvan vetämät tutkimukset muutama vuosi sitten. Ympäristönkin suhteen tämä ruokavalio on ystävällinen.

Pohjoismainen ruokavalio sisältää runsaasti marjoja, kausihedelmiä sekä kaali-, juuri- ja palkokasveja, tuoreita yrttejä, perunaa, sieniä, täysjyväviljaa, kohtuullisesti rypsiöljyä, vähärasvaisia maitotuotteita, paikallista kalaa ja riistaa sekä kanaa. Punaista lihaa ja lihajalosteita siihen kuuluu vain pieniä määriä. Tuotevalinnoissa korostuu paikallisuus. Tähän ruokavalioon on suomalaisenkin helppo tarttua.

Lautasella tämä merkitsee tolkkua: tuotettua ruokaa ei tuhlata eikä haaskata, ja syömisen perustana ovat kasvikunnan tuotteet. Kestävä ruokajärjestelmä tuottaa paljon ravintoaineita eikä vain mahdollisimman suurta kalorimäärää.

Lue teksti kokonaisuudessaan: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.542945

Pin It

Tutkimus: ruokaöljyn maku ja terveellisyys ajavat kirkkaasti hinnan ohi

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalaiset kuluttajat asettavat ruokaöljyn maun ja terveellisyyden tärkeimmiksi tekijöiksi öljyä valittaessa. Rypsiöljy on Suomessa ylivoimaisesti…

Elämä on liian lyhyt syötäväksi pahaa ruokaa!

kategoriassa Ajankohtaista

Tiina Rantanen on ruoka- ja viinitoimittaja, jolla on yli 30 vuoden kokemus niin hellan kuin…

Carola ja Ville kokkaavat nepalilaista ruokaa rennolla otteella

kategoriassa Ajankohtaista

26-vuotiaat turkulaiset Carola Waselius ja Ville Kuvaja olivat viime keväänä työharjoittelussa Nepalin pääkaupungissa Katmandussa. Mukaan…