header

Kestävä ja terveellinen ruokavalio pohjautuu paikalliseen ruokakulttuuriin ja ruuan arvostamiseen

Tutkijat Kaisa Karttunen ja Heli Kuusipalo ottavat ravitsemukseen kantaa Maaseudun tulevaisuuden kirjoituksessaan.

Oikein koostetun Pohjoismaisen ruokavalion on todettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä ja kehon matala-asteista tulehdusta.

Pohjoismainen ruokavalio sisältää runsaasti marjoja, kausihedelmiä sekä kaali-, juuri- ja palkokasveja, tuoreita yrttejä, perunaa, sieniä, täysjyväviljaa, kohtuullisesti rypsiöljyä, vähärasvaisia maitotuotteita, paikallista kalaa ja riistaa sekä kanaa.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO ja Maailman terveysjärjestö WHO julkaisivat äskettäin periaatteita, joita soveltaen kuhunkin maahan voidaan rakentaa nykyistä kestävämpi ja terveellisempi ruokavalio.

Kestävä ja terveellinen ruokavalio perustuu ruokaryhmien tasapainoon ja jalostamattomiin tai terveellisesti jalostettuihin raaka-aineisiin. Se sisältää täysjyväviljaa, palkokasveja, pähkinöitä ja runsaasti vihanneksia ja hedelmiä, kohtuullisen määrän munia, maitoa, kanaa ja kalaa ja pieniä määriä punaista lihaa. Terveellisessä ruokavaliossa on vain niukasti kovaa rasvaa, lisättyä sokeria ja suolaa, joita usein on pitkälle jalostetuissa elintarvikkeissa. Pääasiallisena juomana on turvallinen ja puhdas vesi.

Ympäristöperiaatteiden mukaan kestävä ruokavalio pitää kasvihuonekaasupäästöt, maan ja veden sekä typen ja fosforin käytön sovituissa rajoissa. Se pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta. Samoin se minimoi antibioottien ja hormonien käytön ruuantuotannossa. Lisäksi kestävyyteen kuuluu ruokahävikin vähentäminen.

Kestävällä ja terveellisellä ruokavaliolla on myös sosiokulttuurisia periaatteita. Se esimerkiksi pohjautuu paikalliseen ruokakulttuuriin ja elintapoihin sekä ruuan arvostamiseen.

YK-raportissa mainitaan Pohjoismainen tai Itämeren ruokavalio. Oikein koostetun Pohjoismaisen ruokavalion on todettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä ja kehon matala-asteista tulehdusta. Näin osoittivat professori Matti Uusituvan vetämät tutkimukset muutama vuosi sitten. Ympäristönkin suhteen tämä ruokavalio on ystävällinen.

Pohjoismainen ruokavalio sisältää runsaasti marjoja, kausihedelmiä sekä kaali-, juuri- ja palkokasveja, tuoreita yrttejä, perunaa, sieniä, täysjyväviljaa, kohtuullisesti rypsiöljyä, vähärasvaisia maitotuotteita, paikallista kalaa ja riistaa sekä kanaa. Punaista lihaa ja lihajalosteita siihen kuuluu vain pieniä määriä. Tuotevalinnoissa korostuu paikallisuus. Tähän ruokavalioon on suomalaisenkin helppo tarttua.

Lautasella tämä merkitsee tolkkua: tuotettua ruokaa ei tuhlata eikä haaskata, ja syömisen perustana ovat kasvikunnan tuotteet. Kestävä ruokajärjestelmä tuottaa paljon ravintoaineita eikä vain mahdollisimman suurta kalorimäärää.

Lue teksti kokonaisuudessaan: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.542945

Pin It

Sopimusviljelyllä puhdasta suomalaista ruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Risto Ojala on yksi Virginon pitkäaikaisimmista sopimusviljelijöistä ja yhteistyökumppanista. ”Asumme Janakkalassa Kerkkolan kylässä, jossa tyttäremmekin…

Välttämättömät rasvahapot rypsiöljystä – 2 rkl päivässä riittää

kategoriassa Ajankohtaista

Maku-lehdessä 7/2016 on artikkeli, jossa vertaillaan rypsiöljyä ja oliiviöljyä. Aikuinen saa päivän välttämättömät rasvahapot täyteen…

Suomalaisen ruuan päivä 4.9. on iloinen ja maistuva juhla

kategoriassa Ajankohtaista

Ruokatiedon toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi: Suomalaisen ruuan päivä 4.9. on iloinen ja maistuva juhla Ruokatieto lanseeraa…