header

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä, mutta sitä voi hillitä elintavoilla – tulehdusta vähentävät vinkit lautaselle

Lievä tai toiselta nimeltään matala-asteinen tulehdus on yksi riskitekijä monen sairauden synnyssä. Lievältä tulehdukselta suojaa kasvikunnan tuotteisiin ja juokseviin kasviöljyihin painottuva ruokavalio, jonka tiedetään edistävän terveyttä muutenkin.

Ylen uutisissa haastatellaan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaista.

Mustikoita vai munkki? Lohta vai makkaraa? Päivästä toiseen toistuessaan tällaisilla valinnoilla on vaikutusta lievään tulehdukseen, joka voi kyteä elimistössä oireettomana.

Lievä tai toiselta nimeltään matala-asteinen tulehdus on yksi riskitekijä monen kroonisen sairauden synnyssä. Se voi osaltaan vaikuttaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen, syövän ja muiden pitkäaikaissairauksien kehittymiseen.

Ulospäin se ei usein anna itsestään merkkejä. Ainoa näkyvä piirre voi olla se, että rasvamassaa on kertynyt paljon. Silloin lievä tulehdus on tavallista todennäköisempi. Myös ikääntyessä lievä tulehdus usein lisääntyy.

Hyvä asia on se, että lievää tulehdusta voi ehkäistä tai hillitä omilla elintavoilla, esimerkiksi arkisilla ruokavalinnoilla. Lievältä tulehdukselta suojaa yleisesti ottaen kasvikunnan tuotteisiin ja juokseviin kasviöljyihin painottuva ruokavalio, jonka tiedetään edistävän terveyttä muutenkin.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan lievää tulehdusta voi vähentää noudattamalla suomalaisten ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. Ravitsemussuosituksissa painotetaan kasvikunnan tuotteita, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljoja. Ruokavaliossa painottuvat myös kasviöljyt, kala, siipikarjan liha sekä rasvattomat tai vähärasvaiset maitotuotteet. Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee.

Suomalaisille suositeltu ruokavalio vastaa pitkälti korkean verenpaineen hoitoon käytettyä niin sanottua DASH-ruokavaliota. DASH:ista on tehty paljon tutkimusta, ja sen on todettu vähentävän lievää tulehdusta.

Jos ylipainoa on kertynyt hyvin paljon, millä tahansa selvästi laihduttavalla ruokavaliolla saa vähennettyä lievää tulehdusta. Silloin laihtumisella on niin merkittävä vaikutus lievään tulehdukseen, ettei ruuan laadulla ole väliä. Lihavan ihmisen kohdalla laihtuminen lyö alleen melkein kaikki muut ruokavaliovaikutukset. Mutta vielä vähän paremman vaikutuksen saa, jos laihtuu ja lisäksi syö terveellisesti, Reijo Laatikainen sanoo.

Jopa niin sanotut pussikuurit eli erittäin niukasti energiaa sisältävät ENE-dieetit tai esimerkiksi ketogeeninen ruokavalio vähentävät tulehdusta painoa tiputtavan vaikutuksen vuoksi. Ilman painonpudotusta ketogeeninen ruokavalio voi Reijo Laatikaisen mukaan kuitenkin jopa lisätä lievää tulehdusta.

Millainen ruokavalio sitten lisää lievää tulehdusta? Siitä hyvä esimerkki on länsimainen pikaruokaan painottuva ruokavalio, joka on tunnetusti epäterveellinen muutenkin. Lievä tulehdus saa lisää potkua ruokavaliosta, johon kuuluu paljon tyydyttynyttä, kovaa rasvaa, lisättyä sokeria ja höttöhiilareita. Tällöin ruokavalinnat sisältävät toistuvasti esimerkiksi voita, kermaa ja prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä ja makkaraa. Lautasella on myös isoja annoksia höttöhiilareita eli valkoista pastaa, valkoista riisiä tai sokerisia herkkuja ja juomia. Kasvikset puuttuvat.

Lautasen sisällön lisäksi elämäntavoilla on muutenkin vaikutusta lievään tulehdukseen. Uni on tärkeää elimistön palautumisen kannalta, ja sillä on yhteyttä myös lievään tulehdukseen. Myös liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia. Samoin näyttää vaikuttavan pitkäkestoisen stressin välttäminen.

Reijo Laatikainen painottaa, ettei itselleen kuitenkaan kannata olla liian tiukka. Syömisessäkin ruuasta nauttiminen on tärkeää. Kun suurin osa aterioista pysyy kondiksessa, aina ei tarvitse syödä kunnolla.

Lue Reijo Laatikaisen haastattelu Yle uutisten sivuilta: https://yle.fi/uutiset/3-11059268

Pin It

Hyvää ruokaa ja yhdessäoloa

kategoriassa Blogi

Kisakausi on pyörähtänyt jo käyntiin vaikka pysyvä lumi odottaa vielä tulemistaan. Tällä hetkellä olen Itävallan…

Hyvä rasva pitää liikkeessä - Hiihtäjä ja liikuntakasvattaja Eevamari Oksanen

kategoriassa Ajankohtaista

Hiihtäjä ja liikuntakasvattaja Eevamari Oksanen kannustaa terveisiin elämäntapoihin ja hyvään elämään: "Tarpeeksi hyviä rasvoja, paljon…

Kookosöljyä vain kohtuudella

kategoriassa Ajankohtaista

Kookosöljy sopii maultaan esimerkiksi itämaisiin ruokiin, mutta monikaan ei tule ajatelleeksi, että siinä on yhtä…