Tämä kerrossillin resepti on luotto-ohjeeni. Se sopii tarjottavaksi niin syksyn silakkamarkkinoiden aikaan kuin joulupöydässäkin!
Rasvaisessa kalassa kuten silakassa on runsaasti omega-3-rasvahappoja, joiden riittävä saanti on ihmiselle tärkeää. Myös kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on ihanteellisessa suhteessa omega-6- ja omega-3-rasvahappoja ja ne paitsi edistävät terveyttä toimivat myös ”vastavaikuttajina” kovalle rasvalle (jota reseptissä käytetty smetanakin sisältää).
Sillifilee on tietenkin suolaista, mutta kun ruokaan ei muuten lisätä suolaa, suolaisuus tasaantuu. Lisukkeeksihan ei tarvita kuin hyviä keitettyjä perunoita.
Smetana-kerrossilli
2 pkt maustamatonta sillifileetä vakuumipakkauksessa (300 - 360 g)
2 prk smetanaa (240 g)
2 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
1 rkl Dijon-hunajasinappia
1 sitruunan mehu
1 punasipuli
muutama kierros mustapippuria myllystä
koristeeksi kokonaisia roseepippureita, sitruunaviipaleita ja tilliä
Sekoita kastike smetanasta, öljystä, tillisilpusta, sinapista, sitruunamehusta ja silputusta sipulista.
Paloittele sillifileet. Laita lasitölkkiin tai syvälle lautaselle kerroksittain kastiketta ja sillinpaloja. Jätä muutama pala silliä koristeeksi, ja koristele kerrossilli myös roseepippureilla, sitruunaviipaleilla ja tillillä.
Voit tarjota sillin heti, mutta maku paranee, jos silli saa vetäytyä jääkaapissa hyvin peitettynä pari tuntia tai yön yli.
Tarjoa kerrossillin kera keitettyä perunaa tai saaristolaisleipäviipaleita.