Salaatin teko on kuin säveltämistä, sillä salaattiin voi laittaa aineksia oman maun ja mielikuvituksen mukaan. Paitsi maku, tärkeää on näkö: salaatti on eri värien ja muotojen ilottelua. Luovuus kunniaan!
Ruokaisa salaatti on mielestäni aivan kurantti ateria myös syys-talvikaudella. Osan salaatin aineksista voi tarjoilla lämpiminä tai haaleina, kuten tässä myskikurpitsasalaatissa.
Kurpitsa on monipuolinen raaka-aine, jota harvemmin näkee salaattiresepteissä – vaikka kannattaisi. Hyvän öljyn kanssa paahdetut kurpitsakuutiot ovat paitsi herkullisia, tuovat myös ihanaa syvänkeltaista väriä salaattiin. Sen sijaan salaattiohjeissa on nyt yhä useammin hedelmiä, marjoja ja jopa kukkia.
Laitoin kurpitsasalaattiin niin karhunvatukoita ja kuivattuja karpaloita kuin tietysti paahdettuja kurpitsan siemeniä. Kukkiakin löytyi salaattiin, sillä kaupasta lähti mukaan ruukku tuoretta oreganoa, joka oli kukassa.
Salaatti sopii myös vegaaneille.
Kurpitsakuutiot:
1 pieni myskikurpitsa
2 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
Paahdetut pähkinät ja siemenet:
1,5 dl pekaanipähkinöitä
½ dl kurpitsansiemeniä
1,5 rkl vaahterasiirappia
Kastike:
2 tl Dijon-sinappia
2 tl vaahterasiirappia
1 rkl balsamicoa
3 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
Muut ainekset:
rasia salaattisekoitusta (mielellään vihreää ja violettia)
1 rasia karhunvadelmia
100 g vuohenjuustoa (kiinteää)
muutama oksa tuoretta oreganoa
Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Paloittele kurpitsa muutamaan osaan ja leikkaa niistä kuoriosa pois. Kuutioi kurpitsa ja levitä kuutiot uunipellille leivinpaperin päälle. Valuta kuutioille öljy ja mausta kevyesti suolalla. Paahda uunissa 200 asteessa 20 minuuttia.
Kuumenna pannulla pekaanipähkinöitä, kurpitsansiemeniä ja vaahterasiirappia. Ripota joukkoon hieman suolaa. Paahda lastalla koko ajan käännellen pari minuuttia. Tuoksu kertoo, milloin pähkinät ovat sopivan paahtuneita, ja toki kannattaa myös maistaa.
Sekoita huoneenlämpöiset salaattikastikkeen ainekset. Kaada salaattisekoitus kulhoon. Lisää haaleat kurpitsakuutiot, paahdettu pähkinäsekoitus, karpalot ja murennettu vuohenjuusto (helpoin murentaa käsin). Sekoita kevyesti, valuta joukkoon kastike ja koristele marjoilla sekä tuoreilla yrteillä.
Tarjoa heti hyvän leivän kanssa.