header

Lähiruokaa

Puintien alkaminen on itselle ehkä se todellinen merkki syksyn tulosta. Koko kesän kasvanut vilja on aika korjata talteen ja edelleen jatkojalostaa se ruokapöytään.

Jyviä kuivurista omaan myllyyn niin takuu varmasti tulee tuoreista raaka-aineista tehtyjä leivonnaisia ja muita ruokia. Kasvihuone ja kasvimaa antavat kanssa satoa niin kaupassa ei tarvitse näille hyllyille pahemmin koskea :)

Menneenä kesänä meillä oli isot juhlat. Voisiko sanoa, että elämäni juhlat. Sormus pujotettiin sormeen ja sukunimi vaihtui. Tulosluetteloista ei löydy enää Karsimatonta. Siinä sitä riitti tekemistä ja tohinaa muillekin kuin itselle. Haluttiin tarjota vieraille hyvää lähiruokaa ja muutenkin päivä olisi mahdollisimman rento. Myös ruoka olisi rentoa eikä mitään hanhenmaksa palleroita, kaviaaria ja härkää punaviinikastikkeessa. Tästä härästä on monta kertaa pitänyt kysyä ravintolassa, että tiedättekö varmasti, että se on härkää? Lypsykarjatilalta kotioisin olevana voisin aiheesta kehittää pienen keskustelun :)

Ensin meidän piti päättää mitä haluaisimme tarjottavan. Pohdinnassa kävi pitopalvelu, joka hoitaisi kaiken, mutta se jäi vain ajatusasteelle. Alkoi palapelin kokoaminen ja lopputulos oli meidän näköinen vaikka näin jälkeen päin ajateltuna helpommallakin olisi päässyt. Kaikki nivoutui savustetun sian ja -lohen ympärille. Ruokapöytästä löytyi äidin tekemää leipää ja rieskaa. Hääkakku oli omalla reseptillä ja resepti löytyy täältä minun resepteistä nimellä Suklaakakku. Siitä tehtiin myös valkosuklaa versio. Äiti teki bostonkranssin juustomaitoon omista jauhoista. Iltapalalla saatiin herkutella anopin tekemällä munajuustolla ja kummitätin riisipiirakoilla. Voisi sanoa, että lähiruokaa parhaimmillaan :) Vieraat sai mahansa täyteen, nauttivat olemisesta ja muutenkin päivä olit todella tunteikas ja ikimuistoinen. Juuri sellainen päivä, jonka halusimme ja se näytti ihan meiltä.

Jossain vaiheessa kerkesi kesän aikana myös grillaamaan. Alla marinaadien ohjeet possulle ja kanalle.

1kg possua
1,5 dl Virgino kylmäpuristettu luomu rypsiöljy
1 dl punaviiniä
1 iso sipuli
1/2 tl viherpippuria rouheena
2 rkl tomaattisose
2 rkl hunaja
1 rkl soijakastike
4 valkosipulin kynttä
tuoreita timjamin oksia (tai 1tl timjamia)


Pilko sipuli ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita possu vahvaan pakastepussiin ja kaada marinaadi päälle. Puristele lihoja, että marinaadi leviää tasaisesti. Sulje muovipussi ja laita se astiaan ja jääkaappiin. Anna maustua vähintään 2h, mieluiten seuraavaan päivään asti. Paista lihat. Lisukkeeksi vihreä salaatti ja uudet perunat.

400g kanaa
2 rkl soijakastike
3 valkopsipulin kynttä
3 rkl Virgino kylmäpuristettu luomu rypsiöljy
2 rkl hunajaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria


Pilko valkosipulin kynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Laita kana vahvaan pakastepussiin ja kaada marinaadi päälle. Puristele lihoja, että marinaadi leviää tasaisesti. Sulje muovipussi ja laita se astiaan ja jääkaappiin. Anna maustua vähintään 2h, mieluiten seuraavaan päivään asti. Paista lihat. Lisukkeeksi vihreä salaatti ja uudet perunat.

Pin It

Maukas broileririsotto raikkaan salaatin kera

kategoriassa Blogi

Italialainen risotto on kuin pyttipannu – sen pääraaka-aineeksi voi laittaa maun mukaan melkein mitä vain:…

Monityydyttymättömät rasvahapot suojaavat dementialta

kategoriassa Ajankohtaista

Kun ihminen saa dementiadiagnoosin, se vaikuttaa potilaaseen, mutta myös kaikkiin hänen läheisiinsä. Dementian estämistä tutkitaan…

Karppaajien tulisi korvata hiilihydraatit kasviöljyillä

kategoriassa Ajankohtaista

Kovien rasvojen uusi suosio on nostanut viime vuosina suomalaisten kolesterolitasoja. Samalla kolesterolin haitat on kyseenalaistettu.…