header

Tuoreen leivän tuoksua

kauraleipaLeipominen on yksi lempiharrastuksistani. Ainekset ovat hyvin edullisia – leivän ja sämpylöiden raaka-aineet maksavat tuskin mitään.

Leivän leipominen on rentouttavaa ja terapeuttista, ja juuri uunista tullut leipä maistuu kaikille.

Pataleivän teko on lisäksi todella helppoa ja vaivatonta, ja itse tehtyä leipää voi nauttia vaikka joka päivä!

Uunituore kauraleipä
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
½ dl Virgino-rypsiöljyä

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämmin (+ 42 astetta) vesi sekä öljy ja sekoita nopeasti. Peitä kulho liinalla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan yön yli.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen uunipata ja laita se kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan rypsiöljyä. Nosta taikina kuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja kumoa leipä.

Vinkki: Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä pataleivän myös kannellisessa teräskattilassa.

Pin It

Nopea munakas on arjen pelastus

kategoriassa Blogi

Kun tulen kotiin nälkäisenä ja väsyneenä, ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, ratkaisu on usein munakas. Se…

Punajuuri-vuohenjuustopizzaa uunista tai grillistä

kategoriassa Blogi

Punajuuri on ollut jo pidempään tosi suosittua. Myös pizzan päällä se on herkullista, kunhan vain…

THL:n FinRavinto-tutkimus: suomalaisten ruuassa on liikaa kovaa rasvaa

kategoriassa Ajankohtaista

95 prosenttia aikuisista syö ravitsemussuosituksia enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja, joita on esimerkiksi voipohjaisissa levitteissä, juustoissa ja…