Kasvissosekeitot kuuluvat syksyn satokauteen ja talven kylmiin ilmoihin.
Olen huomannut, että sosekeitto on kätevä tapa saada myös perhe syömään kasviksia vähän niin kuin huomaamattaan.
Kukkakaalisosekeitosta tulee samettisen pehmeä, kun sen soseuttaa kahteen kertaan sauvasekoittimella. Tekstuuria keittoon tuovat rapeaksi paistetut pekonikuutiot, jotka voi toki halutessaan jättää poiskin. Tuoreista vihreistä yrteistä saa pirteää väriä muuten vaaleaan keittoon.
Kukkakaalisosekeitto
1 kpl (noin 750 g) kukkakaali
1 sipuli
4 rkl Virgino-rypsiöljyä
1 l vettä
1,5 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 dl kermaa
150 g mustaa Koskenlaskija-sulatejuustoa
100 g pekonia
tuoretta persiljaa tai muita yrttejä maun mukaan
Poista kukkakaalista lehdet ja kanta. Lohko kukkakaali.
Kuori ja silppua sipuli. Hauduta sipulisilppua öljyssä kattilan pohjalla keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää kukkakaali, vesi ja mausteet. Keitä kukkakaalilohkot kypsiksi (noin 30 min).
Soseuta keitto kattilassa sauvasekoittimella. Lisää kerma ja paloittele joukkoon Koskenlaskija. Kuumenna sekoitellen kunnes juusto on sulanut. Soseuta keitto uudelleen sauvasekoittimella.
Kuutio pekoni ja paista rapeaksi. Koristele keitto pekonikuutioilla ja silputulla persiljalla.