header

Uutta tvistiä joulun kalapöytään

graavilohiKylmä kalapöytä on monelle jouluruuissa se kaikkien paras ja odotetuin juttu. Perinteisten graavikalojen, silakoiden ja mädin ohella on kiva välillä kokeilla uusiakin juttuja.

Kun lohen graavaamisessa käyttää öljyä, suolaa ei tarvita niin paljon ja lopputulos on paitsi maukas myös terveellinen.

Gubbröra on anjovistahnaa, jossa on mukana keitettyä perunaa ja kananmunaa.

Ainekset ovat edullisia ja maku herkullinen, tarjoa vaikka saaristolaisleipäviipaleiden päällä tai lisukkeena.


Rosmariini-appelsiinigraavattu lohi
500 g tuoretta lohta tai kirjolohta ohueksi siivutettuna
2 appelsiinin mehu
2 valkosipulin kynttä
1 tl sormisuolaa
1 rkl sokeria
2 rkl Virginon Rosmariiniöljyä
1 rkl roseepippuria murskattuna

Laita lohiviipaleet laakealle lautaselle hiukan limittäin. Astiassa saa olla hiukan reunoja.

Kuori ja silppua valkosipulinkynnet pieneksi silpuksi. Sekoita ainekset ja jaa tasaisesti lusikalla lohiviipaleiden päälle.

Peitä astia kelmulla ja anna graavautua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoamista.

anjovistahnaGubbröra
2 keitettyä kananmunaa
2 keitettyä perunaa
1 punasipuli hienoksi silputtuna
1 prk anjovista valutettuna
150 g smetanaa
½ dl silputtua tilliä
½ dl silputtua ruohosipulia
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä

Kuori kananmunat ja silppua pieneksi esim. munaleikkurin avulla.

Kuori perunat ja soseuta perunat ja anjovikset haarukalla. Voit käyttää myös pienemmän määrän anjoviksia ja säästää osan koristeiksi.

Sekoita ainekset, tarkista maku ja anna vetäytyä jääkaapissa kannella peitettynä pari tuntia.

Voit tarjota gubbröran pienten saaristolaisleipäpalojen päällä, ja koristella leivät esimerkiksi anjoviksilla, mädillä, graavilohella, sipulisilpulla tai yrteillä.

Pin It

Hyviä rasvoja kalasta ja rypsiöljystä

kategoriassa Ajankohtaista

Voi Hyvin -lehdessä 3/2017 on artikkeli ”Näin valitset hyvät kalat”.Jutun ravitsemusasiantuntijana haastatellaan ravitsemusterapian professori Ursula…

Tomaatit suojaavat niin syövältä kuin sydänkohtauksiltakin

kategoriassa Ajankohtaista

– rypsiöljyssä kuumentaminen edistää lykopeenin imeytymistä. Kotimaisten tomaattien kausi on nyt parhaimmillaan. Jotta tomaattien terveysvaikutuksista…

Rypsiöljy on superöljyä

kategoriassa Ajankohtaista

Iltalehden haastattelemat asiantuntijat pitävät suomalaista rypsiöljyä rasvahappokoostumukseltaan huomattavasti oliiviöljyä parempana. "Rypsi on lähiruokaa, oliiviöljy on…