Ainekset:
(iso kattilallinen)
1,5 kg luullista naudan lapaa
3 l vettä
2 tl suolaa
15 kokonaista maustepippuria
4 laakerinlehteä
1 iso sipuli
8 kiinteää perunaa
6 porkkanaa
300 g lanttua
1 palsternakka
200 g mukulaselleriä
1 purjo
4 rkl Virgino Rosmariiniöljyä (tai maustamatonta Virgino-öljyä ja 1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua rosmariinia)
1 dl persiljaa silputtuna
Pane kylmällä vedellä huuhdottu liha kattilaan, kaada päälle kylmä vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois reikäkauhalla tai lusikalla. Lisää suola, pippurit, laakerinlehdet ja kuorittu, paloiteltu sipuli. Keitä liha kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla useita tunteja (vähintään kolmen tunnin ajan, mutta lihan voi jättää hautumaan vaikka koko päiväksi). Liha on kypsää, kun se irtoaa helposti luista.
Paloittele kuoritut perunat, porkkanat, lanttu, palsternakka ja selleri. Suikaloi halkaistu ja huuhdottu purjo. Nosta liha keitinliemestä ja lisää sinne kasvikset perunoita lukuun ottamatta. Anna kiehua noin 10 minuuttia ja lisää perunat. Jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia, kunnes perunat ja kaikki juurekset ovat kypsiä.
Leikkaa liha kuutioiksi ja lisää keittoon. Tarkista maku ja lisää Rosmariiniöljy sekä persilja.
Resepti: Aira Kuvaja