Calzonet makealla viinirypäle täytteellä

calzone viinirypale6-8 calzonea

Taikinan ainekset:
840 g / n. 13 dl puolikarkeaa vehnäjauhoa
550 ml vettä
25 g / n. 2 rkl Virgino rypsiöljyä
15 g / 1 rkl sokeria
12 g / 2 tl suolaa
12 g tuorehiivaa / 4 g (1 tl) kuivahiivaa

Taikinan valmistusohje:
Herätä tuorehiiva liuottamalla se 50 grammaan (50 ml) kädenlämpöistä vettä. Anna liemen seistä muutama minuutti. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon.

Sekoita kulhossa kuivat aineet ja valuta vesi sekä hiivaliemi jauhojen päälle. Sekoita aineksista lastalla tai hitaasti yleiskoneen lavalla yhtenäinen massa. Anna taikinan levätä 5 minuuttia.

Valuta öljy kulhoon jauhojen päälle ja vaivaa taikinamassa pehmeän sitkoiseksi hitaasti yleiskoneen koukulla tai käsin. Vaivausaika on noin 6-8 minuuttia. Viimeistele taikina vaivaamalla siihen käsin noin 1 rkl jauhoa.

Levitä puhtaaseen kulhoon 1 tl öljyä. Kääntele taikina palloksi, pyöräytä taikinaa kulhon öljytyissä reunoissa ja aseta taikina kulhon pohjalle. Peitä kulho tiiviisti muovikelmulla ja nosta kulho jääkaappiin. Anna taikinan kohota jääkaapissa 12-24 tuntia.

Ota taikinakulho jääkaapista ja ripottele kohonneen taikinan päälle jauhoja. Irrota taikina lastalla varovasti kulhon reunoista ja kippaa se jauhotetulle alustalle. Leikkaa taikina 6-8 palaan.

Leikkaamalla taikinan 170-180 gramman paloihin saat kahdeksan calzonea, joiden pohja on halkaisijaltaan noin 20 cm. Leikkaamalla taikinan 220-230 gramman paloihin, saat kuusi calzonea, joiden pohjam halkaisija on noin 26cm.

Kääntele taikinapalat palloiksi ja pyöräytä palat kevyesti jauhoissa. Aseta jokainen taikinapallo omaan muovipussiinsa, käytä esimerkiksi pakastepusseja. Sulje pussit tiiviisti ja anna taikinoiden levätä huoneenlämmössä 1-2 tuntia.

Täyttäminen ja paistaminen:
Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Kuumenna samalla mahdollinen pizza- tai paistokivi. Voit käyttää paistoalustana myös väärinpäin käännettyä uunipeltiä.

Kauli ja täytä calzonet yksi kerrallaan ja paista esimerkiksi kolmen tai neljän calzonen erissä.

Pudota taikina muovipussista jauhotetulle alustalle. Muotoile taikina pyöreäksi ja painele kämmenellä kiekoksi. Kauli taikina tasaiseksi, noin 0,5 cm paksuiseksi ympyräksi.

Asettele haluamasi täytteet ympyrän toiselle puolikkaalle, jätä noin 1,5 cm reunus. Pidä täytteiden määrä sopivan hillittynä, jotta calzonen saa taitettua kiinni. Kostuta reunat vedellä ja käännä ympyrän toinen puolikas täytteiden päälle niin, että saat reunukset nipistettyä kiinni. Ole huolellinen sauman kanssa, jottei se aukea paistettaessa. Nosta täytetty calzone odottamaan jauhotetun leivinpaperin päälle.

Kun sinulla on sopiva määrä täytettyjä calzoneja, sivele ne Virginon rosmariiniöljyllä ja pistele jokaiseen haarukalla ilmareikiä. Nosta calzonet pizzalapiolla tai isolla lastalla uuniin kuumalle paistoalustalle.

Paista calzoneja noin 12-15 minuuttia uunistasi riippuen. Valmis calzone on pohjapuolelta rapea ja pinnalta kullanruskea.

Jäähdytä puisella alustalla tai ritilän päällä muutama minuutti ennen tarjoilua. Calzonet voi tarjota myös täysin jäähtyneenä. Ne sopivat vähäsotkuisina ja ruokaisina loistavasti esimerkiksi mukaan piknikille.

Säilytä jäähtyneet calzonet ilmatiiviisti jääkaapissa.

Makea viinirypäle-rosmariini-täyte
Ainekset:
reilusti tummia viinirypäleitä halkaistuna
1,5 dl sokeria
1 rkl Virgino Rosmariiniöljyä
0,5 tl kanelia
0,5 dl makeaa valkoviiniä tai vettä

Sekoita sokeri viinirypäleiden puolikkaisiin. Lisää kaneli, rosmariiniöljy ja viini. Anna rypäleiden mehustua vähintään 30 minuuttia.

Tämän calzonen voi tarjota lämpimänä, mutta täytteen maku tiivistyy, jos calzonen antaa ensin jäähtyä.

Resepti: 65g Bakery -Leipäblogin kirjoittaja Erkki Böckerman
https://www.instagram.com/65g_bakery/
http://65gbakery.com/

Pin It