Sitruuna-rosmariinipatongit

Sitruunapatonki2 kpl noin 40 cm pituista patonkia

Ainekset:
330 g vehnäjauhoa
50 g grahamjauhoa
250 g vettä
18 g Virginon Rosmariiniöljyä
10 g tuorehiivaa
7 g suolaa
5 g sokeria
2 sitruunan raastettu kuori (vain keltainen pinta)

Sekoita kulhossa puolet vedestä, hiiva ja sokeri. Anna liemen seistä 5 minuuttia. Lisää jauhot, sitruunankuoriraaste ja loput vedet. Muista kuurata sitruuna huolellisesti ennen raastamista varsinkin, jos kyseessä ei ole luomusitruuna. Sekoita aineksista tasainen massa ja anna levätä 5 minuuttia. Lisää suola ja viimeisenä Rosmariiniöljy.

Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 6-10 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja tahmeaa, mutta ei enää tarttuvaa. Lisää tarvittaessa 1-2 rkl vehnäjauhoa, jos taikina tuntuu jäävän liian löysäksi. Öljyä puhdas kulho rypsiöljyllä kevyesti, kääntele taikina palloksi ja laita se kulhoon. Peitä kulho muovilla tai liinalla ja anna taikinan kohota 1,5-2 tuntia.

Kippaa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja leikkaa se kahteen yhtä suureen osaan. Vältä puristelemasta taikinaa.

Patonkien muotoilu: Painele taikina paksuksi suorakaiteeksi. Käännä taikinan yläreuna keskelle ja paina kämmensyrjällä sauma kiinni. Käännä alareuna yläreunan päälle ja sulje taas sauma. Käännä taikina saumapuoli alaspäin alustan päälle ja peitä liinalla. Tee samoin toiselle taikinapalalle. Anna levätä liinan alla 15 minuuttia.

Ota taikina liinan alta. Tartu taikinaa molemmista päistä ja venytä nostamalla. Käännä taikinan yläpuoli keskelle ja sulje sauma. Käännä alapuoli yläpuolen yli ja paina sauma kiinni. Käännä saumapuoli alustaa vasten. Aseta kämmenet kevyesti keskelle pötköä ja rullaa taikinaa edestakaisin alustaa vasten siirtäen kämmeniä samalla kohti pötkön päitä. Kotiuuniin mahtuu yleensä noin 40 cm pituinen patonki.

Jauhota leivinliina. Aseta patongit liinan päälle noin 10 cm päähän toisistaan. Vedä liina pystyyn patonkien väliin niin, että se muodostaa seinän patonkien väliin. Käännä liinan ulkoreunat niin, että patongit jäävät pakettiin liinan sisälle. Anna kohota liinan sisällä noin tunnin verran.

Kuumenna uuni 230 asteeseen. Käännä uunipelti ylösalaisin ja ripottele pellin pohjan päälle jauhoa. Nosta patonkipaketti varovasti pellin päälle. Avaa liina ja pyöräytä patongit liinalta varovasti pellille. Tee patonkeihin pitkät viillot. Nosta pelti uuniin ja paista noin 10-15 minuuttia uunistasi riippuen.

Jäähdytä mielellään ritilän päällä, älä peitä liinalla.

Resepti: Erkki Böckerman

Pin It