header

Suolaiset leivonnaiset

Turkkilainen lavash-ohutleitä

lavashAinekset:
1 pussi kuivahiivaa
4 dl lämmintä vettä
2 tl sokeria
1 l puolikarkeita vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
tilkka Virgino-rypsiöljyä

Lue lisää...

Gluteeniton ja maidoton saaristolaisleipä

saaristoleipa(3 kpl)
Ainekset:
1 l omenatäysmehua
75 g (3 palaa) tuorehiivaa
3 rkl psylliumia
4 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
3 dl tummaa siirappia
2 tl hienoa merisuolaa
5 dl tattarijauhoja
2 dl kaurahiutaleita (puhdaskaura)
1 dl pellavansiemeniä
1 dl perunajauhoja

Sekoita kädenlämpöinen omenamehu, murennettu hiiva, psyllium ja öljy. Anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi. Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää pienissä erissä taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi.

Öljyä kolme pitkänomaista leipävuokaa ja jauhota tattarijauhoilla tai gluteenittomilla korppujauhoilla. Jaa taikina vuokiin. Anna leipien kohota liinalla peitettynä 1 tunti. Paista leipiä 175 asteessa uunin alatasolla 1,5 tuntia. Voit halutessasi voidella leipiä paistamisen loppuvaiheessa siirappi-vesiseoksella. Anna leipien jäähtyä vuoissa liinan alla noin tunnin ajan ennen kumoamista.

Leivät säilyvät jääkaapissa folioon tai kelmuun käärittynä 3–4 päivää. Leivät voi myös leikata puolikkaiksi ja pakastaa.

Resepti: Aira Kuvaja

Itseleivotut croissantit

croissantti35 kpl
Ainekset:
5 dl maitoa
½ dl sokeria
1 ½ tl suolaa
1 pala hiivaa (50 g)
1 ½ l erikoisvehnäjauhoja (vajaa kilon paketti)
2 munaa
1 dl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
200 g voita
voiteluun: munaa

Lue lisää...

Kaurapataleipä

kauraleipaAinekset:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä
½ dl Virgino-rypsiöljyä

Lue lisää...

Punajuuri-vuohenjuustopizzaa

punajuuripitsaAinekset:
(2 kpl)
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
2 tl hunajaa
1dl hiivaleipävehnäjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
½ dl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä

Täyte
100 g tomaattipyreetä
3 (300 g) punajuurta
1 pkt (200 g) vuohenjuustoa
1 punasipuli
Virgino Rosmariiniöljyä
suolaa
ripaus mustapippuria
rucolaa tai herneenversoja
paahdettuja pinjansiemeniä

Laita punajuuret uuniin paahtumaan. Pese punajuuret ja kääri folioon, paahda uunissa 200 asteessa noin tunnin ajan, kunnes ne pehmenevät.

Sekoita hiivaleipäjauhoihin. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Lisää suola, hunaja ja hiivaleipäjauhot. Alusta taikinaa ensin puuhaarukalla, sitten käsin ja lisää vehnäjauhoja vähitellen. Lisää lopuksi öljy ja jatka vaivaamista, kunnes taikina on kiinteää ja irtoaa kulhon laidoista. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä tunnin ajan.

Ota taikina leivinalustalle ja vaivaa hetken. Jaa taikina kahtia ja painele öljytyille leivinpelleille.

Levitä tomaattipyreetä pizzapohjille. Murustele yli puolet vuohenjuustosta pizzapohjille tomaattipyreen päälle.

Kuori, halkaise ja suikaloi sipuli. Kuori ja leikkaa paahdetut punajuuret ohuiksi siivuiksi.

Levitä kasvikset pizzan päälle. Valuta päälle hieman öljyä ja ripottele suolaa ja mustapippuria.

Paista pizzaa uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia. Viimeistele lopulla vuohenjuustolla, reilulla kourallisella rucolaa tai versoja sekä paahdetuilla pinjansiemenillä.

Pizzan valmistus grillissä

Pizza on helppo kypsentää grillissä avoritilällä. Sujuvimmin grillattu pizza valmistuu, kun teet pohjista tavallista pienempiä. Pienten pizzojen käsittely on helpompaa kuin isojen.

Grillaa ohueksi kaulittua taikinaa ensin sellaisenaan pari minuuttia. Käännä pohja, lado päälle täytteet ja grillaa vielä hetki. Täytteiden pitäisi kuumentua ja juuston sulaa.

Grillattu pizza onnistuu varmemmin, kun pidät täytteiden määrän kohtuullisena. Kovin tuhti pizza ei ehdi kuumentua kunnolla ennen kuin pohja muuttuu mustaksi.

Resepti: Aira Kuvaja