Hidasta vanhenemista ruokavaliolla – rasvan laatu tärkeä

pullot rypsissaRuokaremontilla voi olla suuri positiivinen vaikutus vielä kypsässä iässä. Tässä artikkelissa käydään läpi neljä muutosta ruokavaliossa, jotka kannattaa tehdä heti!

Karoliinisen instituutin tuoreen tutkimuksen mukaan koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa noudattaa terveellistä ruokavaliota. Tutkimuksessa havaittiin, että terveellisesti syöville henkilöille kehittyi kroonisia sairauksia myöhemmin kuin niille, joiden ruokavaliossa oli paljon parantamisen varaa. Tutkimuksessa seurattiin yli 2400 kypsään ikään ehtineen ruotsalaisen elämää peräti 15 vuoden ajan. Tutkimustuloksista uutisoi Suomessa Iltalehti.

Terveellinen ruokavalio voi ehkäistä yksittäisiä sairauksia, mutta tutkimuksen mukaan se voi myös hidastaa biologista ikääntymistä.

Tutkimuksessa terveellistä ruokaa syövät ikääntyneet olivat vähemmän alttiita sydämen vajaatoiminnalle, aivohalvaukselle, masennukselle ja dementialle. Jotkut terveellisen ruokavalion hyödyt olivat selvimpiä naisilla ja kaikkein vanhimmilla osallistujilla eli yli 78-vuotiailla.

Terveellinen ruokavalio hillitsee elimistön matala-asteista, kroonista tulehdusta. Se voi ylläpitää elimistön puolustusjärjestelmää, auttaa säilyttämään lihasmassaa ja tukee kognitiivista terveyttä. Kaikilla näillä on vaikutusta siihen, miten ikäännytään.

Vaikka ruokavalion merkitys on suuri, se ei tietenkään yksin ratkaise, mitä vanhemmiten tapahtuu. Liikunta, sosiaaliset suhteet, uni ja terveydenhuollon palvelujen saatavuus ovat tutkijoiden mukaan tärkeitä tekijöitä terveessä ikääntymisessä.

Tutkijat kiteyttävät tuloksensa näin:
”Ikääntyminen on väistämätöntä, mutta ihminen voi vaikuttaa siihen, miten se etenee. Tuloksemme viittaavat siihen, että jopa pienillä ruokavaliomuutoksilla voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten ihmiset kokevat myöhemmän elämänsä, iästä riippumatta.”

Tutkijat tiivistävät kypsän iän terveellisen ruokavalion seuraaviin peruspilareihin:
1. Syö runsaasti vihanneksia, hedelmiä, palkokasveja, pähkinöitä ja täysjyvätuotteita.
2. Suosi terveellisiä rasvoja kuten rypsiöljyä.
3. Suosi kalaa ja vähennä punaisen lihan sekä prosessoidun lihan käyttöä.
4. Rajoita sokeripitoisten juomien ja kovien rasvojen käyttöä.

Lähteet:   https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/2804267b-37d6-45e6-8a4d-826ab90101a8

  https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/diet-chronic-illness-depression-heart-diabetes-b2804762.html

Pin It