header

Olut maistuu kesäruokien kaverina – kokeile rohkeasti uusia yhdistelmiä

MariaanaNelimarkka2”On ollut valtava ilo seurata olutkulttuuria näinä vuosina, kun se on kehittynyt ja saanut uusia ulottuvuuksia. Pienpanimoiden määrä on tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana, niitä on nyt noin 80. Pienpanimoiden kesken vallitseva toverillinen henki tekevät olutfestivaaleista perhejuhlan kaltaisia lämminhenkisiä tapaamisia”, sanoo olutasiantuntija, OlutPOSTI-lehden päätoimittaja Mariaana Nelimarkka. Hän kertoo haastattelussa, mitkä oluet sopivat parhaiten kesän ruokien kumppaniksi.


Mariaana on Suomen Olutseura ry:n julkaiseman OlutPOSTIn päätoimittaja, nyt jo viidettä vuotta. ”Aloitin lehden avustajana vuonna 2009, kun minut pyydettiin siideriarvioiden tekijäksi. Vuosina 2011 - 2013 olin lehden toimitussihteeri, ja jo silloin lähdimme uudistamaan jäsenlehteä aikakauslehden suuntaan. Maaliskuussa avasimme vihdoin vuosien jahkailun jälkeen lehden uudet, aktiiviset nettisivut, joista tuli yhteisöllinen alusta – sieltä voi yhdellä silmäyksellä vilkaista niin ajankohtaiset uutiset kuin blogeissa pinnalla olevat oluet, poimia ruokavinkit ja lukea olutarviot”, Mariaana kertoo.

Hän kirjoittaa ruoka- ja juomakulttuurin ilmiöistä myös moniin muihin julkaisuihin. Aromi, Viini ja sen Oluelle-liite, Lihalehti, Hyvä Ruoka ja Lautaselle ovat muutamia nykyisiä toimeksiantajia.

”Toimittajan työn lisäksi toimin Suomen kokkimaajoukkueen tiedottajana (vuodesta 2013 lähtien). Vuosien varrelle mahtuu viestinnän töitä ELO–säätiölle (mm. Bocuse d'Or -kilpailut), Pienpanimoliitolle, Hartwallille, Sinebrychoffille, MTK:lle ja Kuntaliitolle.”

Työtä ruoka- ja juomakulttuurin eteen

Vapaa-ajallaan Mariaana on Suomen Gastronomien Seuran johtokunnan jäsen ja mm. Vuoden ravintola -valintaraadin jäsen. Hän on mukana myös Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran hallituksessa.

”Vuodesta 2009 lähtien olen ollut lukuisten raatien ja tuomaristojen jäsen. Olen valinnut mm. Vuoden HelsinkiMenu -ravintolan yhdessä Mikko Kososen kanssa vuonna 2013, ollut mukana Vuoden ravintolan valinnassa vuodesta 2013 lähtien, istunut Vuoden olutravintola -tuomaristossa ja Helsinki Beer Festivalin oluttuomaristossa vuodesta 2010 lähtien sekä ollut mukana valitsemassa Suomen Parasta Olutta kilpailun alusta lähtien.”

”Myös Aromi-lehden järjestämän Pro-gaalan lehdistötuomariksi minut on kutsuttu lukuisia kertoja.”

”Olin Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoiman Ruoka & matkailu -hankkeen ohjausryhmässä, Ruoka- ja matkailustrategian jalkauttamisprojektin ohjausryhmässä ja kahdesti Hungry for Finland - Suomen ruokamatkailukilpailun tuomaristossa.”

Oluttapahtumia kesällä ympäri Suomen

”On ollut valtava ilo seurata olutkulttuuria juuri näinä vuosina, kun se on kehittynyt ja saanut uusia ulottuvuuksia. Pienpanimoiden määrä on kutakuinkin tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana, niitä on nyt noin 80. Isojen ja pienten yhteistyö ja etenkin pienpanimoiden kesken vallitseva toverillinen henki tekevät olutfestivaaleista perhejuhlan kaltaisia lämminhenkisiä tapaamisia”, Mariaana iloitsee.

”Odotan taas kesän kohokohtaa, Suuret oluet - pienet panimot -tapahtumaa Helsingin Rautatientorilla heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, mutta yhtä lailla tärkeitä ovat pienemmät tapahtumat eri puolilla Suomea. Suomen Paras Olut -gaala järjestetään 2. elokuuta Rautatientorilla, sinne ovat tervetulleita kaikki oluenystävät!”

Vinkki: olutposti.fi kertoo tapahtumista etukäteen ja paikan päältä, ja tapahtumakalenteri auttaa suunnittelemaan lomareitin!

Pinnalla nyt Gose, American Wheat ja hapanoluet

Mariaanan mukaan aavistuksen suolainen Gose ja jenkkihumaloitu vehnäolut eli American Wheat ovat tämän kesän raikkaimpia juomia.

”IPA-buumin loppua on povattu jo pitkään, mutta tymäkästi humaloidut oluet tuntuvat tulleen jäädäkseen. Esimerkiksi Olutliiton järjestämässä kotiolutkilpailussa (jota tuomaroin viime viikonloppuna) IPA-sarja oli jälleen kaikkein laajin”, hän mainitsee.

”Pilsin paluuta taas on odotettu kuin kuuta nousevaa; se on kuitenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan niin vaativa oluttyyli, että kovin moni oluenpanija ei rohkene siihen kajota.”

Hapanoluet ovat olleet maailmalla viime vuosien trendi numero yksi. Suomeen ne ovat rantautuneet hieman arkaillen, mutta etenkin oluttapahtumissa ja hyvissä olutravintoloissa niitä pääsee jo maistelemaan.

”Trendikästä on myös tynnyrikypsytys. Mitä mielikuvituksellisempi yhdistelmä, sitä parempi - hapanolut Tokaji-tynnyrissä lienee ääripää, kun taas tummien oluiden hidas kypsyttely esimerkiksi viski- tai portviinitynnyreissä on jo enemmän sääntö kuin poikkeus.”

Grilliruoan kanssa olut, jossa hiilihappoa ja sitruksen aromeja

Oluen ja ruoan yhdistäminen on aina ajankohtaista. Olut myös levittäytyy laajemmalle kuin ennen: tamperelainen kulttuurikävely sisältää oluen ja ruoan makupareja ja valittiin keväällä yhdeksi Suomen matkailun kärkituotteeksi. Toista kertaa järjestetyssä kansallisessa ruokamatkailukilpailussa taas finalistien joukkoon kipusi Fiskarsin artesaanijuomatuottajien kierros. ”Yhtenä kilpailun tuomareista olin iloinen päästessäni kokemaan käsityön ja paikallisten raaka-aineiden juhlaa julistavan kierroksen Fiskarsin Panimolle, Kuura Ciderille ja Ägräsin tislaamolle”, Mariaana sanoo.

”Jos ruoka on grilliruoan tyylistä, jossain määrin rasvaista, tykkään nauttia sen kanssa olutta, jossa on sopivasti hiilihappoa ja sitruksinen aromihumalointi. Ne leikkaavat rasvaisuutta. American Pale Ale eli APA on kaikkein joustavin ruokajuoma!”

”Vehnäolut on myös toimiva monenlaisten kesäruokien kanssa. Se sopii erityisesti vuohenjuuston pariksi, miksei myös mansikalla ryyditettyjen kesäisten juustosalaattien kaveriksi.”

Marjaisille jälkiruoille sopii hyvin marjaisa olut. Kirsikalla tai vadelmalla maustetut lambicit eli kriek tai framboise maistuvat niillekin, jotka eivät ole suuria mallasjuomien ystäviä. Kriekien kirjo ulottuu happamista makeisiin, kannattaa kysyä myyjältä neuvoa.

”Olen aika perinteinen kokki oluen suhteen: ruoanlaitto-olut on se tärkein. Lihapatoihin saatan lorauttaa jotain melko mietoa - varsinkin katkeroiltaan mietoa - olutta. Siideri, salvia ja kana on ihana yhdistelmä! Vehnäolut toimii myös risotossa viinin sijaan. Viimeksi kokeilin ohrattoa kollegani Anikó Lehtisen ohjeella, ja siihen vehnäolut toi mukavasti täyteläisyyttä.”

MariaanaNelimarkka4Kotona ruokaa satokauden kasviksista

Mariaana kertoo olleensa miehensä kanssa ennen lapsen tuloa ravintoloiden suurkuluttajia. ”Nykyään syömme enemmän kotona, ja yritän tietysti miellyttää kokkailuillani kolmivuotiasta tytärtäni. Hän oli pienenä ennakkoluuloton sormiruokailija, mutta uhmaikäisen kanssa ei olekaan niin helppoa. Onneksi hän sentään rakastaa kokkailua yhdessä äidin kanssa, tämänhetkinen unelma-ammattikin on kokki”, Mariaana hymyilee.

”Syömme kotona paljolti kasvisruokaa, mutta lapsen takia olemme laajentaneet enemmän lihan suuntaan. Todellisuudessa taidamme olla miltei samassa jauhelihakierteessä kuin suurin osa suomalaisperheistä! Kesällä nautin, kun voin kokata satokauden kasviksia hyvin yksinkertaisesti.”

”Tyttäreni suosikki, sitruunalla, öljyllä ja fetalla viimeistelty broccoliini uunissa, tulee meiltä aikuisilta jo korvista. Onneksi aina kun unohdan kokonaan oletetut lapsen erityistarpeet, syntyy maukasta ruokaa, joka maistuu kaikille. Tyttö osaa täyttää ja kääriä oman tortillansa ja nauttii, kun ruoassa on pienesti potkua ja mausteisuutta.”

Mariaana kokeili kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä vehnäolutvinaigretteen, joka sopii kastikkeeksi mansikka-vuohenjuustosalaattiin.

Katso resepti tästä »

Pin It

Kasviskaalikääryleet maistuvat sadonkorjuuaikaan

kategoriassa Blogi

Kaalikääryleitä voi näperrellä vaikka talkoina perheen ja ystävien kanssa! Kasviskaalikääryleiden täytteeksi sopivat monipuolisesti erilaiset kasvikset…

Samettinen kurpitsasosekeitto sopii syksyyn

kategoriassa Blogi

Kurpitsa on monipuolinen raaka-aine, josta voi halloween-lyhtyjen ja pikkelsin lisäksi valmistaa monenlaisia ruokia: kakkua, piirakkaa,…

Helli miestä Omega-kolmosilla! - Rypsiöljy vähentää eturauhassyövän riskiä

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahapoilla on merkittävä rooli miesten yleisimmän syöpätaudin, eturauhassyövän, ehkäisyssä. Omega-3-rasvahappojen suuri pitoisuus veressä vähentää aggressiivisen…