header

Kylmäpuristettu rypsiöljy tuli keittiöön jäädäkseen

Minna VanhalaKotitalousopettajien liiton tuore puheenjohtaja Minna Vanhala opettaa yläkoululaisille hyvää ravitsemusta, arjen rytmejä, talousosaamista, tunnetaitoja, kestävää kehitystä ja oman elämän hallintaa. Kotonaan hän laittaa mieluiten mausteisia itämaisia ruokia öljyä säästämättä.

Minna Vanhala asuu Kangasalla. Perheeseen kuuluu kolme vilkasta pientä poikaa. Aktiivinen Minna harrastaa liikuntaa, lukemista ja monenlaista vapaaehtoistoimintaa.

”Työskentelen Kangasalla Pikkolan koulussa, jossa on alkavana lukuvuonna noin 670 yläkoululaista. Opetan 7-luokan kaikille yhteistä kotitaloutta sekä valinnaista kotitaloutta 8- ja 9-luokkalaisille. Tärkeimmät tavoitteet kotitalousopetuksessa ovat oppilaan motivaation, kokeilunhalun sekä ajattelun kehittäminen. Peruskoulusta päästyään nuoren pitäisi pystyä tekemään itsenäisesti päätöksiä omaan elämäänsä liittyen. Yläkouluikäisille on luotava mahdollisuuksia päästä kokeilemaan omia taitojaan ja kehittämään niitä niin keittiössä, kodin siivouksessa kuin myös oman talouden osaamisessa.”

”Työssäni on ehdottomasti parasta vaihtelevat työpäivät. Oppilaat tuovat mukanaan erilaisia tilanteita; joku ilahtuu epäonnistumisen jälkeen onnistuttuaan, joku hoksaa miten eri kemialliset yhdisteet reagoivat keskenään, joku puolestaan opettaa huomaamattaan muille jonkin matemaattisen ongelman keittiötarvikkeita apunaan käyttäen. Koskaan ei tiedä millaisia elämyksiä oppitunti tuo tullessaan oppilaille.”

Monipuolinen ja elämänmakuinen oppiaine

Minnan mukaan yläkoululaisen tulisi tietää millainen on oikea ateriarytmi, mistä hän saa energiaa jaksaakseen päivänsä, mitä ovat piilorasva, - suola, ja -sokeri ja mitä haittaa niistä on. ”Kotitalousopettajana opetan suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisesti”, hän painottaa.

”Kotitalousopettajien liiton puheenjohtajana haluan tuoda esille kotitalousopetuksen monipuolisuutta. Kotitalouteen sisältyy paljon enemmän kuin luullaan. Opetamme talousosaamista, tunnetaitoja, yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, argumentointia, kannan ottamista, ajattelun taitoja, kestävää kehitystä, oman elämän hallintaa. Teknologiakehityksen myötä kommunikointitaidot ja yhdessäolon taidot muuttuvat ja tietyllä tavalla ohenevat. Kotitalousopetuksessa voimme luoda tilanteita, joissa palaamme yhdessä olon lähteille, yhteisiin rauhallisiin hetkiin ilman kiirettä. Luonnonvarojen ehtyessä tulee opettaa miten kuluttaa kestävästi, ympäristöä suojellen, omavaraisuusajattelua unohtamatta. Ihminen on sosiaalinen eläin, joka tarvitsee kotitalouden ympärilleen. Kaikki kytkeytyy lopulta kotitalouteen ja kotitalousopetukseen.”

Koululaisten mieliruuat ovat ja pysyvät

Minnan mukaan mieliruoat kouluruokailussa ovat edelleen olla kalapuikot, uunimakkara ja lasagne. ”Viime vuosien uutuus toiveruokapäivän osalta on ollut tortillat. Kotitaloustunneille oppilaat toivovat jotain voimakkaasti maustettua, tai perinteisiä mokkapaloja.”

”Koulussamme on hyvä keskusteluyhteys kouluruokalan henkilökuntaan. Oppilaat ovat päässeet vaikuttamaan ruokalistoihin mm. ruokaraadissa.”

”Ruokakasvatuksessa tärkeintä olisi opettaa ruokailukulttuuria. Ruokailu on rauhoittumisen ja yhdessäolon hetki, josta voi nauttia kaikilla aisteilla. Entistä enemmän tulisi korostaa ja antaa mallia perheen ja ystävien yhteiselle ruoanvalmistukselle ja ruokailulle, sekä ruokapöytäkeskustelujen merkitykselle.”

”Ruokakasvatus kuuluu koko koululle ja sen tavoite on yksinkertainen: antaa aikaa itselle ja toisille, luoda suhteita ja olla toiselle läsnä terveellisten elämäntapojen äärellä.”

Itämaisia kasvisruokia ja läskisoosia

”Itse valmistan kotona mieluiten itämaisittain maustettuja ruokia, joissa on paljon kasviksia. Lasten makuaistit eivät näihin ole vielä tottuneet, joten ruokapöydästämme löytyy usein perinteisiä suomalaisia kotiruokia läskisoosista ohukaisiin”, Minna nauraa.

”Käytän vaihtelevasti ja paljon niin rypsi- kuin oliiviöljyäkin. Luotan ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa kotimaiseen puhtaaseen rypsiöljyyn.”

”Kylmäpuristetun Virginon luomurypsiöljyn löysin jokin aika sitten keittiööni ja se tuli jäädäkseen. Maussa on hieman jotain paahdettuun seesamin siemeneen viittaavaa, mikä sopii mainiosti sellaisenaan salaatinkastikkeeksi tai leivän päälle.”

Minnan mukaan kylmäpuristettua luomurypsiöljyä voi sipaista sellaisenaan paahtoleivälle margariinin tilalle. Sen päälle riittää siivu tomaattia tai kurkkua.

”Rypsiöljy toimii myös smoothiessa”, Minna sanoo.

Katso Minnan iltapalasmoothien resepti tästä >>

Pin It

WHO:lta suositukset muistisairauksien ehkäisyyn – syö hyvin ja liiku

kategoriassa Ajankohtaista

WHO on ensimmäistä kertaa julkaissut suositukset muistisairauksien ehkäisyyn. Noin joka kolmas Alzheimerin tautitapaus olisi ehkäistävissä…

Täydellinen kakku

kategoriassa Blogi

Viikonloppuna on rakkaiden ystävieni häät. Siellä on kakkubuffetti, johon kaikki jotka haluavat, voivat tuoda itse…

Rasvakeskustelun hälystä löytyy terveellisen syömisen malli

kategoriassa Ajankohtaista

Sota rasvasta tuskin loppuu, mutta sen hälystä löytyy jo terveellisen syömisen malli, kirjoittaa Helsingin Sanomat.