Pohja:
7 dl vehnäjauhoja
1 tl hienoa sokeria tai hunajaa
¼ pakettia tuorehiivaa
1 tl suolaa
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
3 rkl Luomu Virgino -rypsiöljyä
Liota sokeri ja hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää öljy ja suola, sekoita. Lisää 3 dl vehnäjauhoja ja sekoita tasaiseksi puukauhalla tms. Lisää jauhoja, kunnes taikina on pehmeä ja löysähkö. Vaivaa tasaiseksi ja peitä liinalla. Laita taikina lämpimään paikkaan nousemaan noin puoleksi tunniksi.
Lisää 3 dl vehnäjauhoja, vaivaa hyvin ja kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä pallo ja ripottele vehnäjauhoja taikinapallon päälle. Kauli taikina pyöreäksi, paistoalustan kokoiseksi pohjaksi. Voitele ja jauhota paistoalusta kevyesti ja nosta taikina pellille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä noin 5 minuuttia.
Nosta pitsapohja grilliin. Lämpötila grillin sisällä saa olla n. 250 astetta, grillistä riippuen. Sulje kansi ja paista pohjaa n. 5 minuuttia ja nosta apupöydälle.
Täytteet:
2 dl Creme fraichea tai smetanaa
2 valkosipulinkynttä
tuoretta oreganoa, timjamia, meiramia tai rosmariinia
1 tl suolaa
½ pieni ohut kesäkurpitsa
2 varsisellerin vartta
½ punasipulia viipaleina
2 tomaattia, viipaleina
4 tuoretta valkoista parsaa
½ punaista paprikaa
Pese ja kuivaa kasvikset, kuori sipulit ja poista paprikasta kanta ja siemenet. Kuori parsat ja kiehauta ne suolavedessä, jäähdytä ja leikkaa pitkittäin puoliksi. Leikkaa kesäkurpitsa, paprika ja varsiselleri ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi tomaatit ja punasipuli. Sekoita suola, valkosipulinpalat ja hieman hienonnettuja yrttejä Creme Fraichen joukkoon.
Nosta esipaistunut pohja grillistä, levitä creme fraiche ja juustoraaste pitsapohjalle tasaisesti ja asettele täyte päälle. Voitele pitsan reuna kevyesti Virgino rypsiöljyllä ja paista pitsaa kannen alla, foliolla peitettynä noin 20 minuuttia 200 – 250 asteessa. Poista folio ja voitele pitsan reunat Virgino-rypsiöljyllä ennen tarjoilua.
Resepti: Kim Palhus