Ainekset:
25 g hiivaa
4 dl vettä
1 rkl psylliumia
1 dl kaurahiutaleita
1/3 tl suolaa
1/2 rkl hunajaa
1/2 dl Virgino Rosmariiniölkyä
50 g emmentaljuustoa raastettuna
1/2 dl tattarijauhoja
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää psyllium ja kaurahiutaleet. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita joukkoon suola, hunaja, öljy ja juustoraaste. Lisää jauhot pienissä erissä samalla sähkövatkaimen taikinakoukuilla sekoittaen. Öljyä kätesi ja pyörittele taikinasta sämpylät.
Kohota gluteenittomat sämpylät leivinpaperoidulla pellillä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. Gluteenittomat hiivataikinat kestävät vain yhden kohotuksen, joten kohota ne leivonnaisina, ei taikinana. Paista sämpylöitä 225 asteessa 10 minuuttia.
Sämpylät ovat parhaimmillaan heti uunista otettuina, gluteenittomat leivonnaiset eivät kestä pitkää säilytystä.
Resepti: Aira Kuvaja