header

Hyvän elämän eväät: jalkapalloa, matkustelua ja ruuanlaittoa

Heikki Mottonen STPS jalkapallon tiedottaja Heikki Möttönen on intohimoinen penkkiurheilun harrastaja. Miehen muita kiinnostuksen kohteita ovat matkailu ja kokkaus.

Pääsiäiseksi Heikki valmistaa kreikkalaista, rosmariinilla, oliiveilla ja feta-juustolla maustettua lammaspataa.

”Olen jo lapsesta lähtien seurannut niin suomalaista kuin kansainvälistäkin jalkapalloa. Pikkupoikana enoni vei minut katsomaan pelejä, ja siitä innostus lähti”, Hessu kertoo.

”Jalkapallo on globaali peli, sitä pelataan kaikkialla maailmassa. Taso on kova, ja futis on oikeaa urheilua – pelaaja juoksee pelin aikana 10–12 kilometriä. Säännöt ovat miellyttävät, jopa vanhanaikaiset. Jos futispelissä alkavat nyrkit heilua, mikä on hyvin harvinaista, on pelaaja heti ulkona. Herrasmiesten ja naisten peli, tyylikäs laji”, Hessu hehkuttaa.

Hessu on matkustanut paljon, mutta Eurooppa-keskeisesti. Eurooppalaiset kulttuurit ja etenkin kaupungit kiinnostavat, mm. Välimeren alueen ja Itä-Euroopan maat. Tosin Välimeren eteläpuolella Egyptissä hän on käynyt pari kertaa. ”Usein matkoihin liittyy jalkapallo. Italian Serie A:n pelejä olen nähnyt paikan päällä varmasti parikymmentä elämäni aikana. Olen käynyt katsomassa futista myös Englannissa, Saksassa, Puolassa ja Ranskassa”.

Aina paikallista ruokaa

Hessua kiinnostaa myös ruokakulttuuri, ja matkoilla hän syö hyvin – maassa aina maan tavalla.

”Otan ennen matkaa selvää paikallisesta ruokakulttuurista, ja jos jollain alueella on jotain spesiaalia, kokeilen sitä varmasti. Olen kaikkiruokainen, ja esimerkiksi viimeksi Roomassa söin paikallista sisäelinpataa, Trippa alla romana, joka on siis mahalaukkua roomalaiseen tapaan. Myös Firenzessä olen kokeillut sisäelinpataa, jossa oli kaikkia mahdollisia elimiä, jopa kateenkorvaa. Olen miettinyt, että meilläkin olisi ekologisempaa, jos eläin käytettäisiin ruuaksi kokonaisuudessaan.”

”Laitan itse mieluiten Välimeren maiden ruokaa ja yhä enemmän kasvisruokaa. Viime marraskuussa olin Nizzassa, ja sen jälkeen kokkasin varmasti kaksi viikkoa ratatouillea”, Hessu hymyilee.

”Pidän myös saksalaisesta ja venäläisestä ruuasta, niitäkin olen usein päässyt maistelemaan paikan päällä.”

Pääsiäiseksi Hessu varmistaa maukasta kreikkalaista lammaspataa Valkosipuli-rosmariini-perunapyreen kera.
”Kreikassa käytetään paljon lammasta. On kiva tehdä pääsiäisherkku välillä vähän eri tavalla. Todella monista ruokalajeista voi tehdä Välimeren version. Pidän todella paljon tomaateista, yrteistä ja sitruksista. Niillä ruoka onnistuu aina.”

Kylmäpuristettua rypsiöljyä Hessu käyttää sen hyvien ruuanvalmistusominaisuuksien takia. Erityisesti hän on tykästynyt Virginon makuöljyihin: Rosmariini-, Chili- ja Valkosipuliöljyyn.
”Esimerkiksi rosmariinin maku on pehmeämpi, kun se on uutettu öljyyn. Samoin chilin. Minulle on myös tärkeää, että öljyjen maku tulee oikeista mausteista, ei esansseista.”

Katso Heikin kreikkalaisen lammaspadan ja valkosipuli-rosmariini-peruunapyreen ohjeet.

Pin It

Punajuuririsotto - jouluruokaa uudella tavalla!

kategoriassa Blogi

Punajuuri on perinteinen joulun juures, mutta siitä saa myös herkullista risottoa. Vuohenjuustolla maustettu punajuuririsotto sopii…

Mausteinen kasvisbulgur

kategoriassa Blogi

Bulgur, samoin kuin couscous, ovat suosikkejani, sillä niistä valmistuu ateria todella helposti ja nopeasti. Sydäntalvella…

Tiedeuutinen - suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

kategoriassa Ajankohtaista

RUOKAILU aktivoi aineenvaihduntaa edistävää ruskeaa rasvaa, totesivat Turun yliopiston tutkijat. ”On ehkä tavallaan erikoista, että…