header

Ohut roomalainen peltipizza parsalla ja vuohenjuustolla

parsapizzaPohjan aineksilla valmistuu taikinaa kahteen peltipizzaan.

Pizzataikina:
230 g tipo 00 jauhoa
230 g puolikarkeaa vehnäjauhoa
230 g kylmää vettä + 70 g kädenlämpöistä vettä
3 g (1 tl) kuivahiivaa
12 g (n. 2 tl) suolaa
13 g (1 rkl) Virgino luomu-rypsiöljyä

Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen ja anna hiivan käynnistyä sen aikaa, kun mittaat muut ainekset valmiiksi.

Sekoita jauhot kulhossa ja valuta lähes kaikki (-1 rkl) kylmä vesi ja hiivaliemi jauhojen joukkoon. Sekoita ainekset käsin tai hitaasti yleiskoneella tasaiseksi massaksi. Noin minuutti riittää.

Jos kulhon pohjaan jää kuivia jauhoja, lisää 1 tl kylmää vettä ja sekoita kunnes kaikki jauhot ovat mukana massassa.

Vaivaa taikinaa käsin tai hitaasti yleiskoneen koukulla noin 2-3 minuuttia. Lisää suola, loput vedestä ja rypsiöljy.

Jatka vaivaamista 3-4 minuuttia, tai kunnes suola ja nesteet ovat imeytyneet taikinaan ja se on muuttunut hyvin venyväksi.

Öljyä puhtaan kulhon reunat kevyesti, kääntele taikina palloksi ja nosta kulhoon. Painele taikinaa hiukan kulhon pohjaa vasten. Peitä kulho tiiviisti muovilla ja nosta kulho vähintään vuorokaudeksi tai enintään kolmeksi vuorokaudeksi jääkaappiin. Taikina tuplaa kokonsa kylmäkohotuksen aikana.

Pizzapäivän aamuna ota taikinakulho jääkaapista ja ripottele taikinan päälle reilusti jauhoa. Jauhota myös puhdas uunipelti.

Irroita taikina kulhon reunoista työntelemällä lastaa varovasti taikinan ja kulhon reunojen väliin. Kippaa kulho ylösalaisin leivonta-alustan päälle ja anna taikinan pudota kulhosta alustalle.

Pyöräytä taikina ympäri ja muotoile soikeaksi palloksi. Nosta pallo uunipellin päälle ja painele se kevyesti tasapaksuksi ovaaliksi.

Peitä pelti reilusti kostutetulla liinalla ja anna taikinan kohota pellin päällä 8 tuntia. Jos liina kuivuu 8 tunnin aikana, kostuta liina uudestaan.

Peltipizzan täyte:
nippu parsaa (450 g)
2 tlk laadukkaita kuorittuja tomaatteja (esim. Mutti)
150-180 g vuohenjuustoa
parmankinkkua
Virgino Valkosipulirypsiöljyä
mustapippuria
tuoretta persiljaa

Huuhtele parsat ja vedä ne kuorimaveitsellä ohueksi suikalleeksi. Tartu parsaan sen kovasta kannasta ja vedä kuorimaveitsellä hitaasti pitkiä suikaleita. Siirrä suikaleet kulhoon ja mausta ne tilkalla valkosipulirypsiä.

Aseta lävikkö tyhjän kulhon päälle ja tyhjennä tomaattitölkit lävikköön. Riko tomaatit yksi kerrallaan vetämällä ne sormin suikaleiksi. Talteenotetun ylimääräisen nesteen voi myöhemmin hyödyntää esimerkiksi pastakastikkeessa tai tomaattikeitossa.

Aseta murskatut tomaatit toiseen kulhoon ja mausta ne valkosipuliöljyllä ja sormisuolalla. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi ja puolita siivut puolikuun muotoon.

Pizzapohjan valmistelu
Nosta pellin päällä kohonnut taikina varovasti jauhotetulle leivonta-alustalle. Taikinan pitäisi olla tässä vaiheessa hyvin pehmeää ja täynnä ilmakuplia. Painele taikina kämmenillä suorakaiteeksi ja kauli sen jälkeen noin 30x60 levyksi. Kauliminen tapahtuu pyörittämällä kaulinta kevyesti taikinan päällä niin, että taikina leviää kuin itsestään. Kaulimisessa ei saa käyttää juuri lainkaan voimaa, jotta taikinan sisään jäävät ilmakuplat eivät karkaa ja pohjasta tulee ilmava.

Leikkaa taikina kahteen samankokoiseen palaan ja nosta varovaisin ottein toinen taikinalevy jauhotetun uunipellin päälle. Peitä alustalle jäänyt taikinalevy liinalla, jotta se ei kuivu.

Taikinan siirtäminen alustalta pellin päälle onnistuu helpommin jauhottamalla taikinan pinta ja kääntämällä se kevyesti kaksinkerroin ennen taikinan nostamista pellin päälle.

Avaa taikina ja painele sitä kevyesti sormilla keskeltä kohti reunoja, kunnes se peittää tasaisesti koko uunipellin alan. Pizzaan ei haluta korkeita reunuksia, joten painele myös taikinan reunat ja nurkat.

Pizzan kokoaminen
Asettele murskatut tomaatit tasaisesti pohjan päälle. Jätä vain pieni, noin 1-1,5 cm reunus. Levitä vuohenjuustosiivut tasaisesti tomaattien väliin.

Nosta pelti 240-250 asteiseen uuniin alemmalle keskitasolle ja paista uunistasi riippuen noin 10 minuuttia. Ohut, kastikkeeton pizza kypsyy nopeasti. Valmiiksi paistuneen pizzan pohja on rapeutunut ja reunukset rusehtavat.

Levitä parsasuikaleet pizzalle ja parmankinkkusiivut parsojen päälle. Jos haluat kuumentaa kinkkusiivut, pizzan voi nostaa tässä vaiheessa vielä minuutiksi uunin ylätasolle.

Viimeistele pizza valkosipulirypsiöljyllä, muutamalla rouhaisulla mustapippuria ja tuoreella persiljalla. Leikkaa pizza 12-16 palaan ja tarjoile.

Resepti: Blogi 65g bakery kirjoittaja Erkki

Tutustu Erkin blogin täällä http://65gbakery.com/

Katso Erkin Instagram-tiliä täältä https://www.instagram.com/65g_bakery/

Pin It