header

Makeat leivonnaiset

Calzonet makealla viinirypäle täytteellä

calzone viinirypale6-8 calzonea

Taikinan ainekset:
840 g / n. 13 dl puolikarkeaa vehnäjauhoa
550 ml vettä
25 g / n. 2 rkl Virgino rypsiöljyä
15 g / 1 rkl sokeria
12 g / 2 tl suolaa
12 g tuorehiivaa / 4 g (1 tl) kuivahiivaa

Taikinan valmistusohje:
Herätä tuorehiiva liuottamalla se 50 grammaan (50 ml) kädenlämpöistä vettä. Anna liemen seistä muutama minuutti. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon.

Sekoita kulhossa kuivat aineet ja valuta vesi sekä hiivaliemi jauhojen päälle. Sekoita aineksista lastalla tai hitaasti yleiskoneen lavalla yhtenäinen massa. Anna taikinan levätä 5 minuuttia.

Valuta öljy kulhoon jauhojen päälle ja vaivaa taikinamassa pehmeän sitkoiseksi hitaasti yleiskoneen koukulla tai käsin. Vaivausaika on noin 6-8 minuuttia. Viimeistele taikina vaivaamalla siihen käsin noin 1 rkl jauhoa.

Levitä puhtaaseen kulhoon 1 tl öljyä. Kääntele taikina palloksi, pyöräytä taikinaa kulhon öljytyissä reunoissa ja aseta taikina kulhon pohjalle. Peitä kulho tiiviisti muovikelmulla ja nosta kulho jääkaappiin. Anna taikinan kohota jääkaapissa 12-24 tuntia.

Ota taikinakulho jääkaapista ja ripottele kohonneen taikinan päälle jauhoja. Irrota taikina lastalla varovasti kulhon reunoista ja kippaa se jauhotetulle alustalle. Leikkaa taikina 6-8 palaan.

Leikkaamalla taikinan 170-180 gramman paloihin saat kahdeksan calzonea, joiden pohja on halkaisijaltaan noin 20 cm. Leikkaamalla taikinan 220-230 gramman paloihin, saat kuusi calzonea, joiden pohjam halkaisija on noin 26cm.

Kääntele taikinapalat palloiksi ja pyöräytä palat kevyesti jauhoissa. Aseta jokainen taikinapallo omaan muovipussiinsa, käytä esimerkiksi pakastepusseja. Sulje pussit tiiviisti ja anna taikinoiden levätä huoneenlämmössä 1-2 tuntia.

Täyttäminen ja paistaminen:
Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen. Kuumenna samalla mahdollinen pizza- tai paistokivi. Voit käyttää paistoalustana myös väärinpäin käännettyä uunipeltiä.

Kauli ja täytä calzonet yksi kerrallaan ja paista esimerkiksi kolmen tai neljän calzonen erissä.

Pudota taikina muovipussista jauhotetulle alustalle. Muotoile taikina pyöreäksi ja painele kämmenellä kiekoksi. Kauli taikina tasaiseksi, noin 0,5 cm paksuiseksi ympyräksi.

Asettele haluamasi täytteet ympyrän toiselle puolikkaalle, jätä noin 1,5 cm reunus. Pidä täytteiden määrä sopivan hillittynä, jotta calzonen saa taitettua kiinni. Kostuta reunat vedellä ja käännä ympyrän toinen puolikas täytteiden päälle niin, että saat reunukset nipistettyä kiinni. Ole huolellinen sauman kanssa, jottei se aukea paistettaessa. Nosta täytetty calzone odottamaan jauhotetun leivinpaperin päälle.

Kun sinulla on sopiva määrä täytettyjä calzoneja, sivele ne Virginon rosmariiniöljyllä ja pistele jokaiseen haarukalla ilmareikiä. Nosta calzonet pizzalapiolla tai isolla lastalla uuniin kuumalle paistoalustalle.

Paista calzoneja noin 12-15 minuuttia uunistasi riippuen. Valmis calzone on pohjapuolelta rapea ja pinnalta kullanruskea.

Jäähdytä puisella alustalla tai ritilän päällä muutama minuutti ennen tarjoilua. Calzonet voi tarjota myös täysin jäähtyneenä. Ne sopivat vähäsotkuisina ja ruokaisina loistavasti esimerkiksi mukaan piknikille.

Säilytä jäähtyneet calzonet ilmatiiviisti jääkaapissa.

Makea viinirypäle-rosmariini-täyte
Ainekset:
reilusti tummia viinirypäleitä halkaistuna
1,5 dl sokeria
1 rkl Virgino Rosmariiniöljyä
0,5 tl kanelia
0,5 dl makeaa valkoviiniä tai vettä

Sekoita sokeri viinirypäleiden puolikkaisiin. Lisää kaneli, rosmariiniöljy ja viini. Anna rypäleiden mehustua vähintään 30 minuuttia.

Tämän calzonen voi tarjota lämpimänä, mutta täytteen maku tiivistyy, jos calzonen antaa ensin jäähtyä.

Resepti: 65g Bakery -Leipäblogin kirjoittaja Erkki Böckerman
https://www.instagram.com/65g_bakery/
http://65gbakery.com/

Omena-puolukkapiirakka

puolukka omenapiirakkaMTätä koko pellin piirakkaa raidoittavat omenat ja puolukat. Pohjataikinan rasvana on käytetty rypsiöljyä.

Leikkaa palaset niin, että jokainen saa molempia ihania täytteitä!

Tarjoa lisänä vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 ½ dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
3 dl piimää

Pinnalle:
noin 4 kotimaista omenaa
3 - 4 dl puolukoita
2 - 3 rkl juoksevaa hunajaa
kanelijauhetta

Sekoita pohjataikinaa varten jauhot, hiutaleet, sooda, leivinjauhe ja mausteet sekä sokeri. Lisää öljy ja piimä ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille lastan avulla.

Leikkaa omenat melko ohuiksi lohkoiksi. Poista samalla siemenkodat ja kannat. Lado omenalohkoja taikinan pinnalle ensin yhtenä rivistönä kulmasta kulmaan taikinan poikki. Tee vielä molemmin puolin samansuuntaiset omenarivistöt tasaisin välein. Lisää vapaisiin kulmiin muutama omenalohko.

Täytä puolukoilla jäljelle jääneet alueet taikinasta. Valuta omenoille ja puolukoille kevyesti hunajaa.

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Leikkaa piirakka neliömäisiksi annospaloiksi niin, että aloitat leikkaamisen aina punaisen ja valkoisen rajakohdasta. Näin jokaiseen palaan tulee saman verran omena- ja puolukkatäytettä.

Tarjoa piirakan parina vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.

Kuohkea vaniljakastike:
3 dl kevyt- tai täysmaitoa
2 munankeltuaista
2 - 3 rkl sokeria
2 tl perunajauhoa
1 vaniljatanko
1 dl kuohukermaa

Mittaa kattilaan muut ainekset paitsi kerma ja vaniljatanko. Vatkaa vispilällä kaikki sekaisin. Halkaise vaniljatanko, raaputa sisukset kattilaan ja lisää mukaan myös kuoret.

Kuumenna seosta koko ajan sekoitellen, kunnes se juuri ja juuri saavuttaa kiehumispisteen. Ota kattila sivuun ennen kuin seos alkaa kuplia.

Siirrä kastike eri astiaan, jotta saat sen jäähtymään. Voit jäähdyttää kastikkeen esimerkiksi kylmävesialtaassa.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Poista vaniljatangonpuolikkaat kastikkeesta. Kääntele kermavaahto varoen kastikkeen joukkoon. Tarjoa kastike kylmänä omena-puolukkapiirakan kanssa.

Resepti: Pirjo Toikkasen kirjasta Rouva kasviksen parhaat, Otava, 2017

Manteli-rusinapikkuleivät

pikkuleivat MAinekset:
½ dl Virgino-rypsiöljyä
1,5 dl kaurahiutaleita
½ dl vehnäjauhoja
½ dl mantelirouhetta
½ dl rusinoita
½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 muna

Lue lisää...

Mausteinen taatelikakku

Taatelikakku.1Ainekset:
200 g taateleita
2 dl vettä
2 dl Virgino Rosmariiniöljy
150 g Creme Fraiche
2 kananmunaa
1 ½ dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa

Lue lisää...

Viski-kahvikakku

kahvikakku MAinekset:
5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
3 tl kanelia
2 dl kermaa
3 munaa
1,5 dl Virgino-rypsiöljyä
1 dl vahvaa kahvijuomaa
0,75 dl viskiä

Lue lisää...